ЕК замрази делото срещу България за сметищата

сметище бунище цигани боклуци

Европейската комисия замрази делото срещу България за депата за битови отпадъци заради сериозния напредък в тази сфера, съобщиха от пресцентъра на Министерството на екологията и водите.

"Това е една много добра новина за България", похвали се министър Ивелина Василева, която е в Брюксел за участие в Съвета на министрите по околна среда. Тя отчете постигнатия сериозен напредък през изминалата година – закриване на 54 стари сметища, рекултивиране на 37 и пускането в експлоатация на 15 регионални системи за управление на отпадъците.

"С това успяхме да убедим Европейската комисия да не пристъпва към следваща фаза на делото, което би означавало сериозни глоби за България", каза министър Василева,

Делото срещу България е за неизпълнение на Директивата относно депонирането на отпадъци. До 16 юли 2009 г. страната ни трябваше да прекрати експлоатацията на старите общински депа, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство.

Този процес е в пряка зависимост с изграждането на нови регионални системи за управление на отпадъците, които се финансират основно от оперативна програма "Околна среда" 2007-2013.

Забавянето на строежа на новите депа се дължеше основно на спирането на плащанията по оперативната програма и на дългите съдебни процедури по обжалване на обществените поръчки.

Европейската комисия възстанови плащанията по оперативната програма на 19 ноември 2014 г. и така беше довършено изграждането на 15 регионални системи за управление на отпадъците. Те обслужват 70 общини с над 3.5 милиона души население.

До края на годината се очаква да бъдат въведени в експлоатация още четири депа – в Разлог, Стара Загора, Никопол и Велико Търново. През 2016 г. ще бъдат приключени и регионалните системи за отпадъци в Бяла (Русенско), Кърджали, Пазарджик и Златица.

Само преди дни Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) обяви, че по проект за закриване на общински депа за битови отпадъци са рекултивирани 37 сметища и са били облагородени 1450 декара. Предстои да бъдат загробени още две сметища – в Русе и Върбица.

"С колегите изчислихме, че 1450 декара е площта на 203 футболни стадиона с размерите на националния", каза тогава министър Василева. Тя напомни, че облагородените терени ще бъдат превърнати в ливади, паркове и спортни площадки.

Другата добра новина за България от Брюксел е, че държавите членки на ЕС са приели благоприятна за страната ни позиция по новата директива за таваните на атмосферни замърсители.

През 2015 г. преговорите на страната ни по тази директива бяха изключително тежки, тъй като първоначално предложеният от ЕК текст предвиждаше непосилни стойности за България, което щеше силно да затрудни всички сектори на икономиката.

Още през юни на Съвета на министрите по околна среда Ивелина Василева заяви категоричната позиция на страната ни против заложените стойности. След усилени преговори, днес Съветът на министрите по околна среда одобри документ, който напълно отразява защитаваната от страната ни позиция.

В документа е постигнат добър баланс между амбициозни, но реалистични и постижими цели за България. "Предстоят преговори с Европейския парламент и се надяваме той също да вземе предвид националната ни позиция", каза министър Василева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст