Премиерът предлага Екатерина Захариева за министър на правосъдието

екатерина захариева

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева е предложението на премиера Бойко Борисов за нов министър на правосъдието, на мястото на подалия оставка Христо Иванов. Кандидатурата на Захариева беше поредставена на днешното заседание на кабинета, съобщи БНР.

"Така, както бяхме декларирали, събрахме се с лидерите на Реформаторския блок и на ГЕРБ. Многократно съм казвал, че когато се избира министър, трябва да бъде направено в този формат. След това направихме среща с двете подкрепящи партии – АБВ и патриотите. Те също декларираха своята подкрепа. Така, че сме се спрели на Катя Захариева. Като свърши Министерския съвет ще отидем с нея и колегите в парламента", заяви пред медиите Бойко Борисов.

Екатерина Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността министър на регионалното развитиие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов коментира пред бТВ, че Екатерина Захариева е подходящо предложение за правосъден министър. С него ще се направят опити да се регулират конкуриращите се групи в управлението и да се даде сигнал навън, че промените в Конституцията не са само с комбинативна цел, а в България нещо се прави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст