Парламентът разреши наказателно преследване срещу Волен Сидеров по два случая – от 2011 и 2013 г.

Парламент Народно събрание сграда

Парламентът даде разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу лидера на "Атака" и депутат в 43-ото Народно събрание Волен Сидеров по две искания на главния прокурор. Едното искане е за деяние през 2011 г., а другото за деяние през 2013 г. Първото искане беше подкрепено от 119 народни представители, а един се въздържа. Второто искане беше подкрепено от 113 депутати, а петима се въздържаха.

Депутатите от "Атака" не бяха в пленарната зала.

Янаки Стоилов заяви, че групата на "БСП лява България" има решение да подкрепи исканията на главния прокурор. Той обаче попита как да си обяснят факта, че обвинението се нуждае от 2 или 4 години, за да събере необходимите данни и да ги внесе в Народното събрание. Стоилов попита кой има интерес това да се прави сега. Според него възможно обяснение би било групата на "Атака" да бъде "държана на къса каишка". Друга възможна причина може да е самата "Атака" да има нужда от тези действия, за да бъде обявен нейният лидер за мъченик на нереформираната съдебна система. Стоилов предложи да има постоянна комисия по имунитетите на народните представители.

Нечленуващият в парламентарна група Георги Кадиев заяви, че мнозинството държи групата на "Атака" на каишка и без техните гласове промените в конституцията нямало да минат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст