ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко по ново шосе до Банкя

Ново шосе Банкя

Ако премиерът Бойко Борисов успее да закрепи правителството си до края на мандата, кортежите, с които отива и се прибира до родната Банкя, ще се придвижват много по-бързо и удобно. Причината е, че само преди дни Столичният общински съвет прие решение за удължаването на бул. "Царица Йоана" на запад. Така на практика шосето, което сега свършва с кръгово кръстовище при западната дъга на околовръстния път на София, ще продължи покрай строителния хипермаркет "Хоум макс", ще пресече река Карач и ще достигне до сега съществуващото "Банско шосе" в близост до института за почвознание "Никола Пушкаров".

В предложението си главният архитект на столицата Петър Диков се аргументира, че създаването на новия пробив се налага заради изграждането на пътния възел на околовръстното и бул. "Сливница". Грандиозното съоръжение на три нива бе открито именно от Борисов точно преди местните избори, без да е напълно завършено. Проблемът обаче е, че само на 200 м от въпросния възел в посока Калотина е разклонът за Банкя, при който се правят опасни леви завои и в двете посоки, които изключително много затрудняват проходимостта на скоростното иначе трасе. Като прибавим и че предстои изграждането на четирилентов път към Сърбия, шосето през "Сливница" ще става все по-натоварено и за да не се стига до пътни инциденти, сегашното кръстовище ще бъде затворено.  

Всичко това ще стане съвсем скоро, ако се запазят темпове на работа на общинската администрация в случая. След проведена процедура на  "Гея-проект-консулт" ЕООД е възложено да изготви необходимите за промяната планове за улично регулиране заедно с план-схемите на инженерната инфраструктура. Проектът вече е съгласуван и с "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "Софийска вода" АД, дирекция "Транспортна инфраструктура" при кметството, Агенция "Пътна инфраструктура", дирекциите "Зелена система" и "Общински земи, гори, водни обекти и околна среда", както и с екологичното ведомство.

Решението на общинския съвет може да бъде обжалвано пред административен съд София в рамките на 30 дни след оповестяването му на заинтересованите лица. Известно забавяне на проекта може да има, ако се стигне до съдебни дела около отчужденията на имотите, през които ще преминава трасето. Иначе още догодина може да очакваме обявяването на тръжната процедура за избор на изпълнител.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст