ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бомба със закъснител цъка в ГДБОП

ДАНС и ГДБОП си мерят купичките

Бомба със закъснител – така в началото на 2015 г. "Параграф 22" определи местенето на антимафиотите от МВР в ДАНС и после обратно. Е, тя вече взе жертви. Както е известно, служителите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР бяха пратени в ДАНС по силата на законите, съдържащи се в т. нар. модел "Бисеров-Йовчев". Те бяха приети по време на управлението на тройната коалиция БСП-ДПС-"Атака". Нямаше и година, по-късно новото управляващо мнозинство, представлявано от ГЕРБ, от Реформаторския блок, от АБВ и Патриотичния фронт, потриваха ръце в очакване на поврат в борбата с организираната престъпност, след като на 18 февруари тази година бяха приети промените в Закона за МВР, с които ГДБОП се върна в МВР след безплоден престой в ДАНС.

Никой обаче не подозираше, че преди да отиде в историята, моделът "Бисеров-Йовчев" е заровил в системата истинска бомба със закъснител. Става дума за пари, а във време на задълбочаваща се криза едва ли има по-жизненоважен въпрос от този. Бившите антимафиоти се вляха в агенцията и на собствен гръб разбраха каква е разликата между МВР и ДАНС, когато видяха първия си фиш за заплата. И отново на собствен гръб изпитаха болката от това, че се върнаха към старите си възнаграждения във вътрешното ведомство, когато промените в Закона за МВР ги лашнаха отново там.

Е.Тр. е сред онези служители в сектор "Сигурност", които след преминаването си от агенцията в МВР са оценили по достойнство заплащането на агентите и са препсували поредната реформа, отнела им по-високите възнаграждения като служители на ДАНС. След като видял, че промените трайно го удрят в джоба, Е.Тр. се решил на нещо нечувано досега – решил да си поиска от ръководството на МВР разликата в заплатата от времето, което е прекарал в ДАНС, и това във ведомството на Румяна Бъчварова.

Три месеца след приемането на Закона за МВР Е.Тр. написал жалба. В нея посочил, че служебното му правоотношение е било преобразувано от държавен служител в ДАНС в държавен служител в МВР, при което месечното му възнаграждение е намалено без правно основание. В тази връзка той поискал разликата в заплатата да му бъде компенсирана като лична временна добавка. Служителите от дирекцията "Човешки ресурси" във вътрешното ведомство обаче му показали традиционен български жест, представляващ ръкомахане от лакътя надолу. С писмо от 19 юни тази година жалбоподавателят е уведомен, че искането му е неоснователно.

Казусът на Е.Тр. стигнал и до Върховния административен съд (ВАС), след като той поискал да открие административно производство, в което отново си поискал компенсацията. Ръководството на МВР отново му показало онзи жест, тъй като вече се било произнесло, че жалбата е неоснователна. И така се стигнало до заседание на ВАС, на което тричленен състав трябвало да се произнесе по жалбата на служителя срещу решението на ръководството на министерството. За беда на Е.Тр., на 11 декември тази година. ВАС преценил, че претенциите му са неоснователни, и отхвърлил жалбата му.

Не е известно как решението на ВАС се е отразило на трудовия ентусиазъм на Е.Тр. И тъй като се предполага, че не само той се е озовал в такава ситуация, може да се предполага и какво е било нивото на позитивизъм сред колегите му.

Както е известно, въпреки уверенията на поредица правителства, че ДАНС не им е била любимата агенция, фактите говорят друго. В момента агентите се радват на изключително добро заплащане и предизвикват черна завист сред останалите спецслужители. Заплатите в ДАНС се формират от основно месечно възнаграждение плюс допълнително възнаграждение. Основната заплата се изчислява, като базата на най-ниския ранг за държавните служители от ДАНС се умножава с коефициент (не по-малко от 2.1 за агентите и не по-малко от 1.4 за сътрудниците в ДАНС). Трябва да се има предвид, че конкретният размер на месечното възнаграждение на агентите се определя от председателя на ДАНС съгласно вътрешните правила и според наличностите, с които разполага бюджетът. Освен това при пенсиониране служителите на агенцията получават еднократно обезщетение в размер на 75 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 15 брутни заплати. Тези условия бяха регламентирани по време на управлението на предишния кабинет на ГЕРБ под предлог, че се възстановява относителна справедливост в заплащането на служителите от целия сектор. Факт е обаче, че и до ден днешен разликата в заплатите на служителите от МВР и от ДАНС е огромна. Дори обезщетенията за тези, които излизат в пенсия, са подвеждащи – МВР служителите взимат по 20 брутни заплати, а на агентите бяха намалени до петнадесет. Но пък сумите на техните компенсации са значително по-големи заради специфичните коефициенти, каквито във вътрешното министерство не са и помирисвали. 

И тъй като дори и в Китай, където по времето на Мао Цзе Дун моралният стимул беше определящ, нещата вече не стоят по този начин, е любопитно как са мотивирани сегашните антимафиоти, претърпели поредица от метаморфози ту като агенти, ту като борци с организираната престъпност. Метаморфози, придружени от разтърсващи разлики в заплатите, демотивация и всичко онова, което прави нашенските антимафиоти жалки мизерници, а организираната престъпност- самодоволна, щастлива и уверена в светлото си бъдеще. 

 

МВР срещу кварталните мафиоти

Жонглирането с близо 700 квалифицирани служители струваше на държавата милиони левове. Отделно звеното за противопоставяне на мафията изпадна в дълбок сън поради организационни проблеми, произтичащи от коментираното преместване. Причината за това е очевидна – изваждането на структурата от МВР през 2013 г. удари силно дейността по противодействие на тежката организирана престъпност заради дългомесечното "аклиматизиране" на бившите антимафиоти в агенцията и изясняването на статута им, преразпределението на започнатите от тях досъдебни производства и оперативни дела и т.н.

През февруари 2015 г. ръководството на ДАНС използва същите аргументи против връщането на ГДБОП в МВР. Тогавашният шеф на агентите Владимир Писанчев обясни, че самите разследващи органи ще се нуждаят от време, за да се запознаят с материалите и за планиране на разследването. Освен това по време на технологичния период по превъзлагане работата по висящите производства ще спре, предупредиха хората от агенцията. Това забавяне създава реална опасност да бъдат пропуснати процесуалните срокове за провеждане на досъдебните производства и дава правна възможност на обвиняемите (според чл.368, ал.1 от НПК) да поискат производствата да бъдат внесени в съда, без в досъдебната фаза да са събрани необходимите доказателства по обвинението в пълен обем. И по този начин разследванията ще бъдат опропастени. Това сбито бе оценката на ДАНС, според която около 400 досъдебни производства по случаи на организирана престъпност и корупция, по които има обвиняеми, включително и такива с мярка за неотклонение "задържане под стража", са застрашени.

Няколко месеца ГДБОП си мълча ошашавено, но тази седмица дирекцията най-сетне даде знак за съществуването си с отчет за свършеното досега. Шефът й Ивайло Спиридонов преброи, че престъпните групи у нас са 280, с 1200 членове. Изненадващото му откритие бе, че мафията едва ли не е свалена на колене и се свряла в миша дупка из крайните столични квартали. "Мафията действа по линия на контрабандата, по линия на разпространение на наркотични вещества, трафик на културно-исторически ценности и трафик на хора. Това е т. нар. картографиране на организираната престъпност и абсолютно всичко е латентно и е в движение. Мога да кажа, че по трафика никога не е имало такава централизация. По разпространение на наркотици, по кражбите на автомобили, да речем, в годините назад събирането на печалбите от тази престъпна дейност беше централизирано. Мога да кажа, че към момента тази централизация е на изключително квартално ниво, да го наречем. Такава строга централизация, ако имате предвид СИК, ВИС и т.н., няма" – обяви антимафиот №1. Според него, откакто ГДБОП е в МВР, са образувани 55 производства, от които активни са тридесет и две. Това е сериозен резултат за структура, нова във вътрешното ведомство, заяви Спиридонов.

Нова ли? По-скоро преремонтирана…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст