ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Управляващата Народна партия спечели изборите в Испания

рахой

Шефът на досегашното испанско правителство, консерваторът Мариано Рахой, заяви днес, че ще се опита да състави стабилно правителство след парламентарните избори, от които партията му излезе победител, но с по-малко от 30 процента от гласовете.

Страната се нуждае от стабилно правителство, което ще надгражда върху постигнатото през последните четири години от управляващата Народна партия, каза Рахой пред стотиците привърженици, събрали се пред партийната централа.

Той подчерта, че е много важно икономическите реформи да продължат. Ще трябва много да разговаряме, да водим диалог за постигане на споразумения, отбеляза премиерът пред поддръжниците си, които скандираха "Испания! Испания!".

В последните четири години трябваше да вземаме трудни решения, за да се справим с кризата. Правих това, в което вярвах, и което беше в интерес на Испания, призна 60-годишният лидер.

Испанската Народна партия (НП) е подкрепена от 28,72 процента от избирателите и получава 123 места в 350-местната долна камара на парламента – Конгреса на депутатите, показват официалните резултати, публикувани след преброяване на всички бюлетини.

Наказана за политиката си на икономии и за корупцията в страната, където всеки пети човек в активна възраст е безработен, НП изгуби абсолютното си мнозинство и сега разполага с 63 места по-малко, отколкото през 2011 г., като с това бележи най-слабия си резултат от 1993 г. насам.

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) е втора с най-лошите резултати в цялата си история. Вчера тя бе подкрепена от 22 процента от гласоподавателите и получава 90 места в Конгреса на депутатите.

Лявата радикална партия "Подемос" и съюзниците й (с 22,6 процента от гласовете) си осигури 69 места, а другата нова формация в парламента – либералната "Сиудаданос" праща 40 депутати в Конгреса, подкрепена от 14 на сто от избирателите.
Избирателната активност надхвърли 73 процента.

Сценарият с раздробяването, от който мнозина се опасяваха, в крайна сметка се осъществи. Испанците искаха да обновят политическата си класа, но не стигнаха достатъчно далеч, за да променят радикално положението.

Големите партии изглежда не могат да разчитат на спасение от малките – "Сиудаданос" и "Подемос", които не престават да ги отричат и нееднократно заявиха, че няма да ги подкрепят, тъй като според тях те въплъщават "старата политика".

Сега предстои решаването на заплетен пъзел, тъй като нито левият, нито десният блок имат абсолютно мнозинство. НП заедно със "Сиудаданос" има 163 места, а за абсолютно мнозинство са нужни 176. Блок на социалистите и "Подемос" би осигурил общо 159 места.

Друга възможна конфигурация е трипартиен съюз между "Подемос", "Сиудаданос" и социалистите (общо 199 места) за налагане на промяна в управлението, но този сценарий е сложен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст