ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тегленето на заеми се превърна в стратегия на ГЕРБ

магистрала Струма лот 2 Лиляна Павлова Бойко Борисов

Изминаващата 2015 година показа, че рисковете на финансова дестабилизация се увеличават. Вземането на заеми е не просто тактически ход, а стратегия на управляващите от ГЕРБ, а фалитът на КТБ не беше просто "неубедително неизяснен", а беше скандално заметен. В същото време преразпределението на икономическата власт продължава. Това са само част от изводите в годишния анализ на Институт "Иван Хаджийски".

"Политическата стабилност не е достатъчна и макар че местните избори бяха успешни за партиите от управляващата коалиция, няма гаранции, че управленската формула ще се запази и няма да се стигне до нови предсрочни избори. Махалото отиде още по-вдясно. Търсенето на консенсус и компромиси се изражда в политическо изнудване и надхитряне", пишат още анализаторите. 

Като един от основните моменти на 2015 година анализът отчита създаването на плаващи мнозинства с ГЕРБ и АБВ. "Чрез тях Борисов съумява да редуцира амбициите на "най-близките" "приятели" от Реформаторския блок не по-малко успешно от времето, когато ги мачкаше", смятат наблюдателите. 

Според тях годината е показала всички партии и коалиции в парламента като вътрешно нестабилни и изложени на противоречия. Анализаторите отчитат, че гласуването на промените в конституцията е показало разминаването на стратегическите виждания. Дали през 2106 г. ще има избори "две в едно", ще зависи от поведението на "реформаторите", но най-вече от политическата игра на партия ГЕРБ и личните амбиции на Бойко Борисов, смятат още от Института "Иван Хаджийски".

Анализът отчита концентрация на власт в ГЕРБ през 2015 година и пик на самочувствието на президента Плевнелиев, макар реалната му роля да е била ограничена.

"Ако се съди по някои изявления на президента Плевнелиев, българо-руските отношения са паднали до още по-ниска точка. Но във външнополитически план премиерът Борисов се стреми да балансира между САЩ и Русия, вече в много по-усложнен контекст: страната трябва да заема позиция в споровете между Анкара и Брюксел и между Лондон и Париж-Берлин", коментират още анализаторите.

"Медийният комфорт на кабинета е фактически възстановен, не без помощта на медиите, контролирани от "Кой?". Що се отнася до съдебната система, достатъчно е да се каже, че в края на годината – след решаването на редица структурни и кадрови въпроси, нейни представители пледират независимост, включително чрез публични протести“, пише още в анализа.

Според института БСП остава единствена последователна опозиция на управлението, но с ограничено медийно и обществено присъствие. Анализаторите смятат, че кризата в левицата се задълбочава и доказателство за това е поражението на местните избори. През тази година ДПС се върна в ролята на балансьор, коментират още наблюдателите.

"Така 2015-а година на политическо безвремие. От двете основни линии на развитие – стабилност и реформи – все по-голяма тежест добива императивът на "стабилността", дори с цената на задълбочаващо се (и безпрецедентно в абсолютни изражения) задлъжняване. Политическата апатия отново бе демонстрирана на местните избори, а почвата продължава да се наторява за избуяване на популистки идеи. През 2016 година не е изключено да се появи нов (кандидат) пророк…", завършва анализът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст