ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделското министерство донесло над 3 млрд. евро в икономиката

министърът на земеделието и храните Десислава Танева и нейният екип дадоха заключителна пресконференция за 2015 година.

За деветте месеца на годината Министерството на земеделието и храните е допринесло за увеличението на Брутния вътрешен продукт у нас с 3.030 млрд. лева. С тези цифри се похвали земеделският министър Десислава Танева на пресконференция, за да отчете работата си през годината. 

Тя изтъкна, че с 5.5 на сто е увеличен износът през годината. "Вървим в темпове на подобрени резултати спрямо тези от 2014 година. Земеделските производители през 2015 г. бяха подкрепени с над 3 млрд. лева. С тези средства те бяха подкрепени по ОП "Развитие на селските райони” 2007-2013 година. По програмата 1.3 млрд. лв. са изплатени към момента. Ще приключим с усвояемост по нея от 93%”, обсипа с похвали себе си и своите колеги Танева. 

Тя обаче не спомена за проблемите през годината, когато 87 млн. лева бяха на кантар, защото не изпълняваха критериите по съответните проекти. В крайна сметка на няколко пъти бяха одобрени 23 и близо 50 млн., но заради грешки бяха изгубени най-малко седем милиона лева. Танева подчерта за извършените законодателни промени през годината, част от които въвели правно основание за ползване на субсидиите за земеделските земи. Земеделският министър припомни, че ведомството й направило и административна реформа. 

Танева не спомена дали обществените поръчки за закупуването на луксозни джипове за по 200 хиляди лева са гаф, въпреки че спечелилият там се оказа неин съученик. Относно забраната за внасяне на стоки от ЕС към Русия тя посочи, че България през миналата година е изнесла продукти за 12 млн. евро, а това се е компенсирало тази година като продуктите били продадени на европейските пазари. Танева допълни още, че по оста България-Китай има възможност за по-голямо взаимодействие. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст