ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

коментар

Живи и здрави, ако не друго, поне ни очаква интересна нова политическа година. 2015-а премина в сгъстени пулсации на редуващо се говорене от парламентарната трибуна и задкулисни договорки, в резултат на които на раздяла имаме това: неясна откъм цели и приоритети управляваща коалиция, разпадащо се дясно пространство, задълбочаваща се криза в лявото и ДПС в очакване на подновяване.

Очевидно предстои арабска пролет и за политическите партии в България. Ако северняка, чийто ледовит повей усетихме в коледното обръщение на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган към актива на движението не побеснее още в началото на 2016 г. и не отнесе настоящият председател Лютви Местан, решаването на кадровия въпрос за ръководството и най-вече определянето на вътрешно и външно-политическите приоритети на ДПС се очертава в края на април или началото на май 2016 година. Тогава, както преди време обяви Местан, ще се проведе Националната конференция на ДПС, на която ще бъде избран председател и членове на изпълнителните органи. Тогава ще стане ясно и какъв ще бъде вътрешно-политическия курс и външните ангажименти на движението.

Дотогава обаче ще очакваме резултата от задкулисната битка на титаните в ДПС. От едната страна е Местан, който както сочи мълвата, след кошмарния коледен купон в сараите се скрил в турското посолство в София, очевидно разчитайки на подкрепата на президента Реджеп Ердоган. Всеизвестен факт вече е тайната среща на Ердоган и Местан в резиденцията Чанкая през есента на 2014 г.

 

Той вече я получи , а самият Ердоган пък посочи българските турци като мост между Брюксел и Анкара. 

ойдох тук, за да започнем нова ера за следващите четири години.

Изходът за Местан от битката му с Доган можеше да се прогнозира с категоричност, ако зад гърба на Ердоган отчетливо надничаше фигурата на Големия бял брат отвъд океана. След свалянето на руския бомбардировач СУ-24 от турските изтребители обаче Големият бял брат така и не приюти в обятията си петимният за НАТО-вска солидарност Ердоган. Оказа се, че

 

След капривърженик на проислямската политика на турския президент Реджеп Ердоган, от другата – Ахмед Доган. 

 

междуправителственото споразумение за газопровода е подписано от правителството на Тройната коалиция през 2008 г.

 

 

Именно в този времеви отрязък най-вероятно ще е и конгресът на БСП. От Столетницата обявиха, че той ще е между 11 и 30 април 2016 г. 

Последната конференция на ДПС бе на 19 януари 2013 г., когато Ахмед Доган слезе от поста и посочи Местан за свой заместник. Депутати от партията твърдят, че сега и на Местан ще трябва да бъде търсен заместник.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст