ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горанов: Дефицитът ще бъде по-нисък от очакваното

Владислав Горанов -  министър на финансите Карина Караиванова

Дефицитът в държавния бюджет в края на годината ще бъде по-нисък от очакваното – хазната ще завърши на минус с 2,5 – 2,6 % от брутния вътрешен продукт и няма да превиши 3%. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на заключителна за годината пресконференция.

Той е категоричен, че добрият финансов министър е този, който консервативно управлява парите на данъкоплатците.

Министърът увери, че дългът не е самоцел на нито една политика. „МФ винаги е настоявало за консервативен бюджет с минимален дефицит. Макар да не е за хвалба, защото е свързано с поемането на дълг, успяхме по убедителен начин да пласираме успешна емисия на международните пазари и за прът път България успя да пласира 20-годишни книжа. Това показва и доверието на международните пазари към сегашното управление", уверен е финансовият министър.

Той припомни за възстановения заем в размер на 1,5 млрд. евро, който бе нужен за заема за погасяване на гарантираните влогове в КТБ. През април промотирахме система за електронно възлагане на обществени поръчки. Очакванията са да се намалят разходите от 10 до 15%, припомни Горанов. Той допълни, че са стартирани част от електронните услуги на НАП.

Анонсирано бе и създаването на Фонда на фондовете. В началото на новата година предстои подписване на споразумението с Управляващите органи на Оперативните програми, поясни Горанов.

Той съобщи, че през новата година се очаква да има промяна в Закона за публичните финанси, в който да се регламентира механизъм за финансово подобряване на общините при кризисни ситуации. „Забелязва се, че много общини са със задължения 1-2-3 пъти над годишния си бюджет. Това на практика означава фалит на общини, но ненамесата на държавата означава хората по места да страдат заради грешното управление", обясни Горанов.

Той каза, че тогава, когато кметовете преценят, че имат нужда от помощ от правителството, ще представят план за действие и мерки за подобряване на финансовото си състояние чрез този бъдещ механизъм.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст