ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полша прие спорна реформа на Конституционния съд

полша протест

Полският парламент прие със 235 гласа "за" срещу 185 "против" спорна реформа за конституционния съд в страната, която миналата седмица изкара хиляди недоволни от нея на протест, предадоха световните медии.

Дебатът преди гласуването бе очаквано разгорещен, а опозицията скандира "Долу комунизма!". Депутатите от управляващата партия пък посрещнаха резултатите от вота с ръкопляскания.

Сред новите мерки е изискването да се взема валидно решение от 15-членния съд с 2/3 мнозинство, което е почти невъзможно при разглеждането на спорни въпроси. Така Конституционният съд няма да може да взима решения без съгласието на петимата нови съдии, назначени от управляващите.

Критиците на реформата смятат, че това ще блокира работата на съда, и се страхуват, че 26-годишната демокрация в Полша е заплашвана с предприетите от кабинета действия.

Партия "Право и справедливост", която пое властта след парламентарните избори миналия месец, държи контрола в двете камари на парламента, а също и президентската институция, оставяйки Конституционния съд единственият ефективен орган за надзор.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст