ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Нисан” празнува 82-рия си рожден ден

"Нисан"

Днешният ден – 26 декември 1933 г. се счита датата на основаването на корпорацията, когато след сливането на "Тобата имоно" и "Нихон саньо" е създадена новата компания "Нисан”. От 1 юни следващата година тя е преименувана на "Нисан мотърс" (по първите букви на компанията "Нихон саньо").

През май 1935 г. мениджърите вземат решение за развитието на търговската марка "Нисан“, но на практика до 1980 г. лице на компанията са различни модификации на автомобилите "Датсун”, произвеждани още от създаването на фирмата. През 1983 г. тази марка престава да съществува.

Днес "Нисан мотър къмпани” (Nissan Motor Co.) е втори по големина автомобилен производител в Япония след "Тойота”. Главната й квартира се намира в Токио, а в предприятията й работят около 170 хил. души по целия свят. В средата на 90-те години на миналия век компанията изпитва съществени финансови трудности, вследствие на което контролният пакет акции е продаден през 1999 г. на "Рено”. Френският автомобилен гигант е собственик на 44.4% от акциите на "Нисан”, а "Нисан” пък получава 15% книжата с право на глас в "Рено”.

Поставеният тогава от "Рено” за президент и главен изпълнителен директор на японската фирма Гон Карлос съумява да изработи и изпълни програмата Nissan Revival Plan и извежда компанията от кризата, спечелвайки си голяма популярност в Япония. Под марката Nissan се произвеждат широк спектър от леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Също така компанията произвежда луксозни возила с марката "Инфинити”.

От 1985 г. в рамките на компанията функционира НИСМО (NISMO) – подразделение, занимаващо се с тунинг на автомобили. Подразделението "Нисан Марийн”, съвместно предприятие с "Марубени Корпорейшън”, произвежда двигатели за моторни лодки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст