ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Непрекъснатите законодателни промени тормозят фирмите, твърди БСК

БТА - Работодателските организации представят бъдещите си действия за разрешаване на проблемите в енергетиката - Васил Велев - АИКБ

Непрекъснато "кърпене" на закони тормози фирмите в България. Счетоводители предлагат промените да се правят само един път годишно. България е сред държавите в Европа с най-чести промени на законите. Близо 400 предложения за изменения на закони и нормативни актове са разгледали депутатите през последната година, което създава огромна несигурност за бизнеса, предаде bTV.

Ресторантьорите са сред най-потърпевшите. Три пъти смяна на режима на тютюнопушене и промяна на категоризацията на заведенията. Сега очакват с притеснение какво ще стане със закона за вредните храни, който също ще им бръкне в джоба. Само включването на списък с алергени в менютата е довело до хиляди левове инвестиция за нови менюта и рецепти. Всички промени минават през ръцете на счетоводителите. Те предлагат да се въведе принцип законите да се сменят веднъж, в края на годината.

"Да могат в един период от приемането им до влизането в сила от началото на следващата година да бъдат осмислени, възприети и практиката да бъде подготвена за тях по адекватен начин", обясни Бойко Костов от Института на дипломираните експерт-счетоводители.

113 закона са променени през последната година, още толкова чакат. Всеки ден Парламентът е променял средно 3.5 закона. Това създава несигурност за бизнеса. "Средно по 8 пъти годишно е променян Кодексът за социално осигуряване – 8 пъти годишно или 80 пъти за последните 10 години. По същия начин здравното осигуряване е променено над 50 пъти за тези 10 години", посочи Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Според наблюденията на бизнеса, това е главната причина в последните години сериозни инвестиции у нас да няма и настояват за законодателна сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст