ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бивш шеф на ДС поиска Местан да бъде разследван за държавна измяна

Парламент Лютви Местан  Гласуване на промени в Конституцията

Бивш шеф на Държавна сигурност Димитър Иванов поиска Лютви Местан да бъде разследван за държавна измяна.

"Има условия Местан да бъде разследван за държавна измяна. Дали има държавна измяна или не е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване", каза Иванов пред бТВ. Самият Местан потърси закрила в турското посолство в София, заради заплахата за сигурността му по негови думи.

Според Иванов отношенията на Местан с турските политици са преминали търпимите граници, а решението на Доган да го отстрани с един замах пък показва, че той очевидно се завръща в голямата политика и сега той е на ход.

"Зад действията на Доган се крие неудовлетвореност от състоянието, в което се намира ДПС, която той е създал и ръководил повече от 20 години. Това недоволство обикновено се персонализира в лицето на лидера, който е в момента – Лютви Местан. Той допусна сериозни политически и изборни грешки, поради което и резултатите на последните избори за ДПС бяха незадоволителни", коментира бившият шеф на Държавна сигурност.

"Очевидно Доган се връща в голямата политика, след като с един замах може да реши такъв важен въпрос със смяната на лидерството в може би най-дисциплинираната партия в България, значи той не е излизал от политиката. Дали ще съвпадне неформалното му лидерство с формалното, дали ще ги слее в едно – не зная", каза Иванов.

Според него обръщението на Доган дни преди Бъдни вечер е било към българския политически елит. Лидерите на другите политически партии, с едно малко изключение в първия момент на Радан Кънев, не взеха отношение по него, отбеляза Димитър Иванов.

"Ахмед Доган е реалният лидер на ДПС, а "тримата младежи" (Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак), които бяха назначени временно за съпредседатели на партията няма да се справят", коментира от своя страна проф. Людмил Георгиев, който беше депутат от ДПС и член на партията до 2010 година.

Според него Доган по задължение трябва да се върне на лидерското си място в ДПС, защото никой друг не може да го замести. "Всяка формация, за която е направен опит да се създаде като паралелна на ДПС структура, не е успяла", припомни проф. Георгиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст