ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция планира зона за сигурност в Сирия

Ердоган

Турция обяви официално плановете си за изграждане на зона за сигурност на територията на Сирия, предаде ТАСС. В нея ще могат да се заселят бежанци, които живеят в лагери в Турция и искат да се върнат в родината си.

"Зоната ще бъде създадена 98 километра от турско-сирийската граница, като ще достига на 45 километра в територията на Сирия", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия "Ал Арабия".

"Това ще бъде зона без терор и там ще могат да живеят вътрешни бежанци и тези, които се намират в лагерите в Турция", смята турският президент. Той добави, че вече може да започва кампания за събиране на средства за проекта. Турция ще може да построи жилища, отговарящи на нуждите на Сирия, като реши отчасти проблема с нуждата от жилища за бежанците, подчерта Ердоган.

Турският президент говори и за възстановяване на отношенията с Русия и връщането им в предишното русло.

"В момента те не са окончателно скъсани. За последните 10 години постигнахме невиждан напредък в отношенията. Станахме стратегически партньори", заявява Ердоган и подчертава, че в междудържавните отношения никога не трябва да се изключва дипломацията и е необходим разумен подход.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст