ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Грозно е други държави да се наместват във вътрешната ни политика

Международна конференция София Форум „Балканите в глобалния свят: насърчаване на европейската перспектива на региона”. Събитието се организира от Министерство на външните работи. Във форума ще вземат участие представители на ЕС

"Изключително опасно е за България, че един вътрешнопартиен конфликт, като този в Движението за права и свободи (ДПС), търси да се оправдае с геополитика и с конфликта между Турция и Русия". Това каза в ефира на Нова телевизия бившият външен министър в първия кабинет "Борисов" и настоящ координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов. 

Той изтъкна, че нито един български политик не бива да е зависим от една или друга държава и така да поставя бъдещето и приоритетите на България. Бившият външен министър посочи, че отношенията между България, Турция, Русия и Гърция са въпрос на правителствена политика, а не вътрешнопартиен казус. 

"Неудобно и грозно за българското общество е намесването на геополитика във вътрешнопартийни конфликти. Същите хора, които сега говорят за национални интереси, преди години обясняваха как правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов ще въведат нов Възродителен процес", припомни бившият външен министър. 

По думите му има редица приоритети, които България трябва да осъществи с изброените страни. "Първият е ясен – контрол на югоизточната ни граница, за да се предотврати напливът на бежанци. На второ място трябва да изградим газов хъб, който да стане разпределител за цяла Югоизточна Европа. Реализацията на тези приоритети не може да минава през една партия", изтъкна Младенов. 

Той изрази безпокойство, че напоследък представители на чужди държави се изказват публично по вътрешнополитически процеси на страната ни.

Във външнополитически аспект той определи събитията в Близкия изток като "исторически". "ЕС изживява тежка криза, но е изживявал и по-тежки. ЕС се адаптира", допълни той, като подчерта, че според него Евросъюзът е достатъчно силен, за да се справи с предизвикателствата, произтичащи от случващото се. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст