ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Блатер и Платини да се скрият далече

платини блатер

Етичната комисия на ФИФА заслужава адмирации за принципното си решение да изхвърли от футбола за осем години президентите на световната централа Сеп Блатер и на УЕФА Мишел Платини. Строгата присъда дойде като логично следствие от мегакорупционния скандал, в който се забърка ръководният тандем. Нито Блатер, нито Платини успяха да обяснят смислено какви са консултантските услуги, срещу които французинът е получил 2 млн. евро по сметките си. По думите на Платини той бил работил по "международния календар", но така и не показа дори един документ, за да подкрепи съшитата с бели конци теза. Скандалното е, че преводът на въпросните пари е станал през февруари 2011-а, или цели девет години след "консултацията". И съвсем неслучайно шефът на УЕФА се е сетил да си иска бонуса броени месеци преди изборния конгрес на ФИФА. Платини не само че в последния момент се отказа да се кандидатира за поста, но дори откровено лобира пред европейските федерации да преизберат Блатер.

Странното е, че вместо двамата непочтени ръководители да си посипят главите с пепел и да се скрият някъде далеч и дълбоко, те продължават да нахалстват и да се борят "за кокала". Блатер заяви, че Комисията по етика нямала право да го отстрани от поста и на практика той все още бил легитимен президент на ФИФА. Швейцарецът проплака, че с него се отнасяли като с "боксова круша", той самият никога не бил участвал във финансови машинации, дори не знаел, че въпросните са обичайна практика във ФИФА. Горкичкият – жив да го ожалиш… А фактите са красноречиви – от 1998-а насам по време на неговото президентство не е имало световно първенство без скандали с рушвети, потънали пари и раздадени "под масата" телевизионни права. Същата е картинката с изборите за президент на световната централа. През 2002-ра, 2007-а, 2011-а и 2015 г. швейцарецът неизменно печели при съмнителни обстоятелства и обвинения за купуване на гласове.

Платини пък се жалва, че е получил "удар по зъбите". Най-голямата драма за френската футболна легенда със сигурност е ветото да участва в изборите за нов президент на ФИФА, насрочени за 26 февруари 2016-а. Платини със сигурност щеше да спечели, тъй като знае как се прави организация и как се набират нужните делегати. Сега и двамата уличени щели да чистят имената си и да търсят правата си пред всички възможни съдебни инстанции. Но може би Платини и Блатер трябва да стискат палци разследващите да спрат дотук. За да не се смени спортната им с ефективна присъда…
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст