ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Година на несбъднати очаквания

Александър Ненков Герб

Промените в конституцията, свързани с реформата на съдебната система, станаха главният фокус в дейността на 43-ото Народно събрание през 2015-а. Гласуването им на второ четене разтърси управляващото мнозинство и правителството, прати в опозиция една от партиите в Реформаторския блок – ДСБ, а един министър – правосъдният Христо Иванов, подаде оставка. Преди тези драматични събития обаче депутатите извършиха и редица други спорни действия. Не свалиха прага за валидност на референдумите. "Разсеяха" се и зачертаха два важни въпроса от референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев – за задължителното и за мажоритарното гласуване. Не промениха онези текстове от Изборния кодекс, които в крайна сметка допринесоха много за безобразията, случили се на местния вот. За описанието на лошата му организация може да отидат кофи с мастило. Но най-неприятна бе гаврата с личните и конституционните права на българските граждани. Освен понятието "контролиран вот" вече се появи "контролиран хаос". А купуването на гласове се трансформира в по-сигурна форма – купуване на цели секционни избирателни комисии.

Четиридесет и третият парламент започна годината с много обещания и претенции за велики реформи. Най-много приказки бяха изговорени за съдебната реформа, сигурността и борбата с корупцията. Но тези намерения бързо се изпариха, след като в конституцията бяха приети половинчати промени, а антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева беше отхвърлен. Статуквото победи. Всички партии се хванаха за мантрата "стабилност", повтаряна всеки ден, за да се оправдае липсата на радикални промени. Естествено, самите политици оценяват нещата по-иначе.

Александър Ненков, ГЕРБ:

"Годината беше позитивна, въпреки че имаше и някои минуси. Промените в конституцията говорят за постигане на едно ниво на консенсус между осем партии, всъщност в случая между седем. Това е добро начало за по-кардинална промяна в съдебната система. Чакат ни и други важни закони както в областта на социалното подпомагане, така и в здравеопазването. Ако сравним с предишните години, мога да кажа, че държавата е доста по-солидно седяща на фона на случващото се около нея. В крайна сметка кабинетът успя да стабилизира държавата, като се имат предвид дълбоката политическа криза и сериозният финансов дефицит, в които бяхме изпаднали през последните година и половина-две. Донякъде и самите политически партии успяхме да си нормализираме отношенията, защото хората показаха, че няма да търпят такова личностно противопоставяне.

Колкото до 2016-а, тя ще зависи от това, какви и колко дълбоки и съществени реформи ще успеем да направим. Една от най-съществените е в съдебната система, разбира се. Смея да твърдя, че Законът за съдебната власт е много по-съществен в определянето на начина на функциониране на тази система, отколкото са проблемите в конституцията. Тази тема малко се преекспонира, защото промените в конституцията дават само рамката. Оттам нататък всичко зависи от Закона за съдебната власт и най-вече от самите магистрати, т.е. кои ще са хората, които ще изпълняват тази реформа. За догодина си пожелавам повече спокойствие и стабилност по отношение на финансите и имиграционния натиск както за България, така и за цяла Европа. Стабилността е най-важна, ако искаме да вървим напред, тя е основата. Ще си пожелая също да сме живи и здрави и да приемем наистина нормативна уредба, която ще гарантира устойчиво развитие."

Корнелия Нинова, БСП:

"Изминалата година беше белязана от войната в Сирия и нейните последици както за Европейския съюз, така и за България. У нас – политическа нестабилност в управляващото мнозинство, икономически застой, продължаващо обедняване на хората и безработица. За 2016-а очаквам отново предизвикателството да е конфликтът в Сирия, новите решения на ЕС за бежанците и отражението им за нашата страна. Във вътрешнополитически план най-голямото предизвикателство ще са президентските избори. Много ми се иска 2016-а да е по-добра за икономиката, за да има възможност приходите от там да се отразят и на живота на хората. БСП ще започне новия политически сезон с консултации с всички останали опозиционни партии за вот на недоверие на правителството. Ще обсъдим темата и аргументите, заедно ще ги уточним, както изисква политическата коректност. Ние имаме няколко виждания за вот на недоверие  – в сферите на здравеопазването, социалната политика, образованието, енергетиката. Мисля, че по този начин е необходимо да зададем тон на новия политически сезон. Вотът на недоверие вече е назрял и заради засиленото обществено напрежение – имаше протести на майки, на хора срещу увеличението на винетките, на полицаи, на работодателите дори – което е безпрецедентно, срещу случващото се в енергетиката. Това обществено напрежение трябва да намери своя политически израз. И аз вярвам, че в началото на следващата година в парламента ще стане един истински дебат по тези проблеми."

Валери Симеонов, Патриотичен фронт:

"Не бе особено успешна отиващата си година, но все пак имаме някои успехи в парламента. Това, което успяхме да прокараме, е да продължи изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция. Успяхме да прокараме и промяна в Закона за горите след два мораториума. Не на последно място са измененията в конституцията, в които имаме много сериозен, но неизвестен принос. Трябва да отбележа също събарянето на незаконните постройки в Гърмен, което започна пак поради нашия ултиматум. Да не забравяме и недопускането да се увеличи цената на тока за битовите потребители, както и това, че комисията за разследване на злоупотребите в енергетиката предстои да излезе с доклад. Възстановяване на спрените влакове стана пак по наше настояване – само след 24 часа пуснаха 32 от 38. Е, имаме и доста неприети законопроекти и неспечелени битки. Но с 18 човека и с много напрежение, ядове и нерви и губене на време – толкова можахме, толкова направихме. За следващата година – каквото извади дядо Коледа от торбата… Продължаваме. Най-важната задача още в началото на годината ще е да искаме спешни промени в Изборния кодекс, както и промени в Закона за енергетиката по отношение на топлофикациите. Ще следим изкъсо оградата по границата – през 2016-та тя трябва да бъде завършена изцяло. Ще продължим и борбата с битовата престъпност, която започнахме. Това ще е тежка и продължителна битка, защото няма как да стане без по-силно ангажиране на управляващите и МВР."

Мартин Димитров, Реформаторски блок:

"Добрата новина е стабилизирането на публичните финанси. А лошата – забавянето на реформите и тяхното неслучване, символизирано от промените в конституцията. Така че измина една трудна година. Надявам се следващата да е по-добра. През 2016-а очаквам да има развръзка – или по някакъв начин ще се намери формула за осъществяване на реформите, или окончателно ще се види, че това не може да стане. От това ще зависи дали ще има предсрочни избори. От това ще зависи дали България ще се присъедини към групата на бързоразвиващите се страни от последните разширявания на Европейския съюз като Естония, Словакия. От това ще зависи и дали ще може да се повишат доходите у нас."

Димитър Делчев, Реформаторски блок:

"Оценката на "Движение България на гражданите" за изминалите 12 месеца е, че има редица реформи, които не се случиха, и такива, които се случват бавно. В най-висшия закон се залагат основите за истинските промени, които ще се видят от обществото. Беше направена малка крачка, бяха приети 90% от нашите предложения. Разделянето на ВСС и явното гласуване в Съвета ще се забележат веднага, защото хората ще следят кой как гласува и ще има контрол. Останалите промени, като: натовареността на съдилищата, бързината на решаване на делата, ще бъдат постигнати чрез дълбоки промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони. Нашите приоритети са в пет сектора и ще настояваме те да бъдат записани в анекса към коалиционното споразумение и да получат подкрепата на всички партии, които подкрепят управлението. Най-важните са реформата в съдебната система и борбата с корупцията, здравеопазването, образованието, преструктурирането на сектора енергетика и административната реформа."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст