ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор

За един месец фискалният резерв на правителството в БНБ се е стопил с близо 2.5 млрд. лв. и в края на годината е 6.36 млрд. лева. Това е следствие от огромните разходи, които правителството направи през декември, за да финансира ударното приключване на проекти по еврофондовете.

 

Най-голямата публична продажба, с която ще приключи финансовата 2015-а, е за имот в Бургас, обявен на търг с първоначална цена от 26.64 млн. лева. Продажбата се извършва по искане на общината, а имотът е собственост на фирма "Странд Бургас" АД, която има индиректна капиталова свързаност с фирма на Ирена Кръстева – майката на Делян Пеевски.

 

Средният лихвен процент по депозитите на домакинствата в левове за една година се е понижил с 1.04% и в края на ноември 2015-а е 1.42 процента. Годишният спад на лихвата по депозитите в евро е 1.1%, а средният размер на лихвата е 1.19 процента.

 

 

Община Варна ще увеличи данъка за придобиване на недвижимо имущество от 2.6 на 3 процента. Очаква се след влизане в сила на увеличението приходите в общинския бюджет да се увеличат с около 2.7 млн. лева. Според Борислав Гуцанов от БСП обаче увеличението ще има обратен ефект и вместо до повишаване на бюджетните постъпления би могло да стане причина за укриване на реалните стойности, на които се сключват сделките.

 

 

Европейската комисия одобри програма "Черноморски басейн 2014 – 2020". В нея участват 10 държави – Азербайджан, Армения, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Общият бюджет на програмата е 53.9 млн. евро. За българските партньори националното съфинансиране е до 8% от определения им бюджет в проектите, в които участват. Парите се осигуряват от републиканския бюджет. Първата покана за набиране на проекти се очаква да бъде обявена през втората половина на 2016 година. Допустими партньори са местните и регионалните власти, а също асоциации, бизнес асоциации, културни и образователни институции, научни институти, администрации на защитени територии и др.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст