ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вече има регистър за неетични банкери

етика

Прегрешенията на банкерите трябва да се отразят поименно в частен регистър, който да помага на работодателите да наемат служители. Това предложение набира все по-голяма подкрепа, докато финансовите играчи от двете страни на Атлантика се борят да възстановят накърнената си от скандали репутация. В централна база от данни трябва да се отрази всеки отделен случай, в който търговци или банкери са нарушили фирмената етика или наредбите на контролните органи. Концепцията, която лансира директорът на клона на Федералния резерв в Ню Йорк – Уилям Дъдли, се основава на разработен във Великобритания план и цели да ограничи свободното движение на системни нарушители от банка в банка. Банкери и регулатори обсъждат идеята за регистъра при закрити врата, а в дискусиите участват мениджъри от "Ситигруп", от "Голдмън Сакс груп", от "Моргън Стенли", "Джей Пи Моргън Чейз", "Дойче банк" и от "Ю Би Ес".

В момента шефовете на отделите за трудови ресурси могат да използват данни от интернет, за да се ориентират за опита и квалификацията на кандидатите. Както и дали те имат някакви сблъсъци със закона, арести или дисциплинарни наказания от регулаторните органи. Нарушенията на вътрешните правила на поведение при предишните им работодатели обаче остават невидими за външния свят. А ги има в изобилие – досега финансовите регулатори са наложили глоби за злоупотреби на валутните пазари в размер на над 10 млрд. щ. долара. А дузина банки и брокери са наказани общо с глоби за около 9 млрд. долара заради манипулиране на междубанковите лихви ЛИБОР.

Според разработения в Лондон план, който трябва да влезе в сила през март 2016-а, банките и застрахователните компании трябва да получават информация за служебните изяви на новите кандидати за предишните им шест години служба, а старите им работодатели трябва да разкриват дали бившите им подчинени са получавали дисциплинарни предупреждения или наказания. Във Великобритания вече има публичен регистър, който показва дали подлежащите на контрол служители от регулирания сектор на финансови услуги имат "чисти досиета", или им е забранено да работят в бранша. Такава база от данни за брокерите води и Агенцията за регулиране на финансовия сектор в Щатите.

Системата, дискутирана отвъд Океана, първоначално ще обхваща фирмите, "надзиравани" от Федералния резерв, от Федералната корпорация за застраховане на депозитите и от Службата за валутен контрол. Тя ще бъде поддържана от регулаторите на базата на информация от банките. Мениджъри на активи, хеджингови фондове и фирми за частни капитали също ще могат да се включат в системата. Събитието, което ще наложи дейността на един служител да бъде отразена в регистъра, е неговото напускане. А банките ще имат две задължения: да съобщават за негови неправомерни действия и да проверяват данните за него в регистъра, преди да го наемат на работа. Но фирмите все пак могат да преценят и да назначат кандидата дори ако в досието му има тъмни петна. Например миналата година няколко търговци, замесени в разследване на контролните органи за манипулации на валутните и на лихвените пазари, са наети от небанкови финансови компании.

Етичният порив обаче трябва да разчисти няколко сериозни препятствия, преди да бъде приложен. Банкови юристи и мениджъри смятат, че вероятно ще е необходимо одобрението на Конгреса, за да се осигури защита за поетата отговорност на банките, съобщили за нарушения на бивши служители. Експерти от бранша допълват, че на банкерите трябва да се даде възможност да атакуват регистъра в съда и да се защитят срещу неоснователни обвинения. Висящи остават и въпросите дали извършените неправомерни деяния трябва да се заличават от базата данни след определен период от време и дали работещите в звената по информационни технологии не трябва също да се включат в регистъра, редом с търговците и мениджърите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст