ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната банка прогнозира забавяне на българската икономика

световна банка

Световната банка прогнозира забавяне на растежа на българската икономика тази година с до 2.2%. Това се казва в оповестеният днес доклад на институцията за световните икономически перспективи. За 2015-та очакванията са растежът да е 2.9 на сто.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че се надява на растеж от 4.5% на българската икономика за 2016 г.

За сравнение- за Румъния прогнозите са 3.6 на сто ръст за тази и 3.9% за следващата година.

За икономиката в еврозоната очакванията са ръстът да е 0.2% по-висок от миналата, като стигне 1.7 на сто. Според оценките на Световната банка икономическият растеж на развиващите се страни ще достигне 4.8 процента тази година, което е по-малко от предишните очаквания, но е повече от следкризисното темпо на растеж, което бе 4.3 на сто през 2015 година.

За глобалната икономика СБ прогнозира леко ускоряване на растежа до 2.9%, спрямо 2,4 на сто миналата година, но предупреждава, че слабото възстановяване на развиващите се пазари ще се отрази значително върху световния растеж. Институцията смята, че икономическия растеж е бил по-слаб от очакваното през 2015 година, когато поевтиняването на суровините, намаляването на обемите на търговия и капиталови потоци, както и периодите на нестабилност на финансовите пазари са подкопали икономическата активност.

По-силният растеж в бъдеще ще зависи от по-високите темпове на растеж в страните с високи равнища на доходи, стабилизирането на цените на суровините и постепенния преход на Китай към модел на растеж, основаващ се в по-голяма степен на потреблението и услугите, допълва Световната банка. Тя прогнозира общо икономиките на страните с високи доходи да отчетат растеж от 2.1 на сто тази година спрямо 1.6% миналата година.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст