ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колективни мечти пред кривото огледало

Бойко Борисов в криво огледало - брой 01 (1173)

Някъде в Министерския съвет, изглежда, има криво огледало – от ония, дето ги слагат за забава на децата, за да изкривяват формите според ъгъла, от който се гледат. Когато край такова огледало мине някой управник, той вижда нещата по съвсем различен начин.

Ето онзи ден премиерът Бойко Борисов ни осведоми, че растежът на икономиката през тази година щял да бъде цели 4.5 процента. Направо европейско икономическо чудо, нов тигър… на Балканите. И като се почне сега едно производство, едно вдигане на заплатите… С две думи: голям просперитет ни чака. Но дали?

Съвсем неотдавна икономическият министър Божидар Лукарски, дето би следвало да ги знае тия неща, прогнозира забавяне на икономиката заради спада при усвояването на средства от еврофондовете. Брутният вътрешен продукт, по думите му, през тази година щял да забави растежа си до 2.1 на сто. Вярно, че напористият реформатор е доста височък, ама от плюса на Борисов да видиш минус се иска доста въображение. 

Впрочем Лукарски май не е чак толкова заблуден, тъй като дословно цитира колегата си Владислав Горанов, който при гласуването на бюджета заяви: "Реалният растеж на БВП за 2016 г. ще е близък до средноевропейските нива и се планира той да достигне 2.1%, основно движен от вътрешното търсене, частното потребление и инвестициите." Ха сега де! Кой кого слуша в правителството и въобще говорят ли си по тези теми управниците? Премиерът рече́ едно, а финансистът и икономистът режат на две.

Извън властта има и такива, дето са по средата. До 3% ръст в брутния вътрешен продукт очакват през следващата година експертите от Българската стопанска камара. "Това е осезаема промяна, която говори за стабилизиране на икономиката", каза Камен Колев, който е заместник-председател на организацията.

Най-адекватно в тази говорилня като че ли звучи вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев, който очевидно е подминал кривото огледало на "Дондуков" 1, без да поглежда в него. "Задача на правителството не е колективното мечтаене, а гоненето на високи цели", казва той по повод посочения от премиера Бойко Борисов ръст на икономиката от 4.5 на сто. "Растеж над 4% е висока цел, но това, което зависи от държавата, ще бъде направено. Надявам се всички фактори и предпоставки да бъдат налице, за да може 2016 г. да е три пъти по-добра от 2015 г. и може би малко по-лоша от 2017-а", коментира още Дончев. 

И наистина, предсказанията за растеж в края на 2014 г. бяха между 0.6% и 0.8%, а резултатът, който бе постигнат (поне според предварителните статистически данни) през 2015-а, е над три пъти по-висок.

Какво обаче ни казват отвън за БВП-то? Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси например твърди, че то нямало да подскочи с повече от 1.7 процента. С два пункта над това ниво са прогнозите на Международния валутен фонд. Малко по-оптимистично настроена към нас е Световната банка, която очаква икономическият растеж в България да достигне 2.2% през тази година. Експертите на The Economist пък видяха нарастване от 2.5% –  почти колкото в Унгария и Испания и доста по-малко в сравнение с Румъния (3.9%). А от Ernst &Young прогнозират, че ръстът на БВП ще достигне 2.6% през 2016-а, след което ще се установи на средно ниво от малко над 3.5% на година през периода 2017-2019-а.

Може би истината все пак е някъде там – между 1.7 и 4.5 процента. Стига, разбира се, Путин, Обама или ония в Близкия изток да не решат друго.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст