ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НСО в игра срещу Местан

нсо

Новият закон за Националната служба за охрана (НСО), който бе приет през лятото на 2015 г., изяде главата на един от политическите лидери, които гласуваха "за" текстовете му, въпреки скандалите по време на обсъждането. Бившият шеф на Движението за права и свободи Лютви Местан, който в парламентарната зала удари рамо на ГЕРБ, за да мине законът, се оказа жертва на недомислията му.

На пресконференцията, която Местан даде в четвъртък (7 януари), стана известно, че вечерта на 22 декември, когато той се скри в посолството на Турция, охраната му от НСО е била оттеглена. Изяснено бе също, че Местан е попитал президента Росен Плевнелиев какви са причините за това, а Плевнелиев отговорил, че не знае нищо по въпроса. Мистерията с охраната на Местан не свършва тук. Неназован от него посредник му се обадил 16 часа по-късно и му съобщил, че охраната му е частично възстановена. Местан и Плевнелиев отново се чули, но президентът не знаел и за частично възстановената защита на политика.

Ако главнокомандващият, под чиято команда се намира НСО, не е знаел за свалянето на охраната, логичен е въпросът кой е разпоредил това, без да го уведоми? Да видим какво казва законът за конкретните правила. В неговия чл.23 (1) се посочва, че "наличието на усложнена среда за сигурност или на конкретна застрашеност по чл.20, ал.7, чл.21, ал.3 и чл.22, както и в случаите по чл.26, ал.1, видът, обхватът и срокът на предоставяната охрана, изменението на обхвата и прекратяването на охраната се определят с решение на комисия". Указва се и кой влиза в състава й – председател е шефът на НСО, членове са председателят на ДАНС и главният секретар на Министерството на вътрешните работи, а при необходимост – и шефовете на Служба "Военна информация" и на Държавна агенция "Разузнаване". Редът за свикване на заседания на комисията и правилата за нейната работа се определят с правилника за прилагане на закона.

Както се вижда, взимането на решение за назначаване на охрана или за свалянето й не е едноличен акт. Законът влезе в сила от 1 ноември 2015 г., следователно изискванията му вече са били валидни в деня, когато охраната на Местан е била снета. Въпреки "завареното" положение и признанието на самия Местан, че в последната година е бил най-охраняваната фигура в българската политика.

Преди дни шефът на НСО ген.-лейт. д-р Ангел Антонов беше запитан как стои въпросът с охраната на Местан. Вместо конкретен отговор той цитира въпросния чл.23 от ЗНСО, като посочи, че решенията на комисията за нивото на застрашеност, вида, обхвата и срока на мерките за охрана, включително и тяхното изменение или прекратяване, се маркират с гриф за сигурност и съответно не могат да бъдат оповестявани. Ген. Антонов уточни само, че оттеглянето на охраната на което и да е лице след оценка за отпаднала застрашеност може да бъде огласено не по-рано от шест месеца след вземане на съответното решение.

Както се казва, на съда всичко е ясно и… да влезе убитият. Ако въпросната комисия се е събрала спешно току преди Бъдни вечер, за да решава дали да се свали охраната на Местан, това би станало със знанието на самия охраняван, който е преценил, че повече няма нужда от защита. Местан обаче е бил шокиран от това, че охранителите му са си заминали и си организирал охрана от частни бодигардове. В такъв случай или комисията е заседавала на своя глава, или пък изобщо не се е събирала и решението е било взето еднолично от някого.

От кого? След като по думите на Местан президентът не е знаел, значи ножът опира до кокала на шефа на НСО ген. Антонов. Той обаче едва ли би действал на своя глава, без височайше благоволение.

Отговорът на въпроса чие би могло да е то може да изплува при проследяване на хронологията на драматичните предколедни събития.

На 18 декември е коледният купон в сараите, на който Доган смразява Местан с речта си. На 21 декември неназованият посредник му се обажда и му намеква за оставка. На 22 декември в медиите излиза речта на Доган, а след това посредникът отново се обажда и иска до края на деня оставката да е факт. Същата вечер в 20.30 часа Местан има уговорена среща в турското посолство, за която той е предизвестил премиера Бойко Борисов още на 21 декември. Охраната на Местан по негови думи е свалена в 19.36 часа. И отново се връщаме в изходна позиция. 

Намесата на ген. Антонов в случая изглежда очевидна, въпросът е кой му е наредил в нарушение на закона да измени мерките за охрана на Местан, за когото се е знаело, че същата вечер ще излезе от дома си и ще отиде в турското посолство…

В тази връзка е полезно да припомним перипетиите, през които мина Антонов, за да се озове начело на службата за охрана през 2014 година. Назначен е с указ на президента Росен Плевнелиев по предложение на кабинета "Орешарски", където по въпросите на силовите ведомства думата имаше печално известният модел "Йовчев- Бисеров", създаден от коалицията БСП-ДПС- "Атака". Назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе едно от първите му прояви… В същото време се знаеше, че Антонов е близък до бившия МВР-шеф Цветан Цветанов и до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Не е тайна, че кариерата на ген. Антонов се разви главоломно именно по време на предходния мандат на ГЕРБ. От 2010 до 2012 г. той беше директор на Главна дирекция "Криминална полиция" в МВР. А през юни 2012 г. Цветанов подписа заповед, с която назначи главен комисар д-р Ангел Антонов за директор на новата Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Израстването на Антонов беше обяснимо с оглед на топлите чувства, които тогавашният премиер Бойко Борисов демонстрираше към него. Това се вижда и от кадрите, запечатали мигове от откриването на новата сграда на полицията на територията на Академията на МВР през лятото на 2011 година. На тях премиерът дружески е прегърнал Антонов и получава приятелски поздрави от министър Цветанов…

Ролята на ген. Антонов в случая с Местан тепърва би трябвало да бъде изяснявана, ако управляващите наистина държат на буквата на закона. Иронията обаче остава за сметка на бившия лидер на ДПС, който хем подкрепи издигането на ген. Антонов за шеф на НСО, хем удари рамо на новия закон за НСО. Прав се оказа депутатът от Реформаторския блок и вече бивш председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред о.з. ген. Атанас Атанасов, който след приемането на закона възкликна: "25 години Националната служба за охрана вършеше безобразия. Сега ще прави същото, но вече законосъобразно. Какво да говорим повече, законът е приет!" Атанасов възропта срещу начина, по който властовият елит си осигури привилегии и ВИП-услуги под благовидния предлог за охрана на лица, от които зависи националната сигурност. Най-скандалните текстове в проекта, внесен от Цветан Цветанов, бяха гласувани с подкрепата на ДПС, водено от Местан, включително и прословутият чл.22, регламентиращ разширяване на правомощия на НСО да охранява по своя преценка хора извън ясно упоменатите в закона.

Така че бившият лидер на ДПС Лютви Местан няма на кого да се сърди, освен на себе си – гласува за безпринципен и удобен закон за ВИП-ове като него, подкрепи човека на Цветанов и Борисов за шеф на държавните бодигардове, а най-накрая получи и новогодишен сюрприз. Най-екзактният филолог сред българските политици допусна същата грешка като тях и забрави народната мъдрост: Господ отлага, но не забравя…
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст