ЕК е поискала промените в закона за офшорките

министерство на финансите

Последните промени, които предвиждат облекчаване на режима по отношение на участие на офшорни компании в търгове за обществени поръчки и собственост в предприятия, са направени след получаване на предупреждение за наказателна процедура от страна на Европейската комисия (ЕК). Това обясни пред депутатите от парламентарната икономическа комисия зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Предложените изменения бяха одобрени на първо четене в комисията, която обаче не е водеща, с 10 гласа за, нито един против и петима въздържали се. Петкова уточни, че след искането на Брюксел се променя определението и законът ще обхваща не "свързани лица", а "контролирани лица".

Според анализите на ЕК текстовете на закона за офшорните компании противоречат на основни европейски принципи – за свободното движение на капиталите и за пропорционалността на мярката. От Брюксел са посочили, че с една акция никой не може да контролира дейността на дадено предприятие, но наличието на собственик, регистриран в зона със специален данъчен режим, дори и с една акция, изключва компанията от участие в тръжни процедури за обществени поръчки.

По тази причина в новия закон вече се предвижда ограничението да бъде при собственост от повече от 10 на сто от страна на офшорна компания. "Законопроектът е съгласуван с ЕК преди да бъде внесен в Народното събрание", каза още Петкова.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Корнелия Нинова тя допълни, че финансовото министерство е получило становища от всички министерства, Комисията за финансов надзор (КФН) и  БНБ и те са били отчетени при изготвянето на текстовете.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) посочиха по време на изслушването пред депутатите, че с промените се отива от едната в другата крайност – от прекалено рестриктивен режим до прекалено свободен. Това ще позволи на 10 офшорни компании да регистрират дружество и така да участват в различни процедури, включително и за закупуване на финансови институции, посочи Ивелин Желязков от организацията.

Предложението на организацията е да се потърси баланс от примерно между 1 и 3 на сто.

Людмила Петкова обаче посочи, че текстовете предвиждат тази възможност за заобикаляне на разпоредбите и дяловете на всички офшорни дружества ще бъдат събирани, като общият процент не трябва да надскача 10, за да не важат ограниченията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст