ЕК предприе строги мерки срещу Полша

тимерманс

Европейската комисия стартира първата от трите стъпки от процедурата по отнемането на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на институцията Франс Тимерманс.

Причината за безпрецедентната реакция на Брюксел са няколко закона, приети от новото консервативно правителство във Варшава, които му дават контрол върху медиите, позволяват му да смени ръководствата на публичните телевизии и радиа и създават прецедент за намеса в работата на полския конституционен съд.

Тимерманс подчерта, че Европейската комисия не се интересува от вътрешнополитическите въпроси в Полша, а е притеснена от предприетите наскоро законодателни промени, свързани с управлението на обществените медии и с Конституционния съд. Той добави, че е готов по всяко време да пътува до Варшава за преговори с полското правителство.

Полският премиер Беата Шидло призова днес опозицията да се изправи в единен фронт с управляващите срещу оклеветяването на страната в чужбина. „Полша е несправедливо обвинявана в неверни неща – нарушаване на принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е в добро състояние”, каза Шидло пред парламента, представяйки позицията на Варшава преди дебатите в Европейския парламент в Страсбург на 19 януари, в които тя ще участва.

„Не твърдя, че вършим всичко идеално, че не допускаме грешки. Ние обаче изпълняваме програма, избрана от поляците на демократични избори, и този избор трябва да се уважава”, посочи премиерът на Полша.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст