Инфлацията остава без промяна през декември

Спад

Инфлацията в България през декември остана на нивото от октомври, но отчете спад на годишна база за трети пореден месец. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) в края на 2015-а година остана без промяна (0,0%) спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,1-процентни пункта. На годишна база декемврийската инфлация се понижи с 0,4% (спрямо декември 2014-а) след аналогично понижение през предходния месец и спад с 0,6% през октомври (най-солидно понижение от януари насам), излизайки на негативна територия за трети пореден месец.

Средногодишната инфлация в нашата страна за периода януари – декември 2015 година се понижи с 0,1% спрямо 12-те месеца на 2014-а година.

През декември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки отчитат намаление с 0,5% на месечна база, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отбелязват слабо увеличение с 0,1%-процентни пункта. Намалени с 0,5% отбелязват цените на облекло и обувки, а цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива се повишават с 0,1%.

Скок с 1,1% на месечна база има при транспортните цени, цените в здравеопазването остават на нивото от ноември, докато в сектора на съобщенията се отчита понижение с 0,6 процентни пункта, показват данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация (индекса HICP според общите европейски стандарти) през декември обаче се повиши на месечна база с 0,4%, но регистрира спад на годишна база с 0,9% (спрямо декември 2014 година).

Данните потвърждават, че българската икономика все още не може да се измъкне от дефлационната спирала, в която се оказа от август 2013 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст