Няма политическа воля за решаване на проблема с престъпността в селата

арест

До 18 януари е засилено полицейското присъствие в селата, но това отново е кампанийна мярка, която не решава проблема с битовата престъпност в малките населени места, заяви в интервю за "Преди всички" Борислав Борисов – председател на Асоциацията на българските села. От предложените от организацията още миналата година мерки е изпълнена само една – ограничението на скоростта. Едва в 2 на сто от селата обаче има видеонаблюдение и то частично. Там престъпността е значително е спаднала – посочи Борисов:

Ние не приемаме оправданията, че няма капацитет, пари. Варианти за решение на тези проблеми винаги има, но очевидно няма политическа воля. Нищо в последната година, по отношение на сигурността в селата, не се е променило в сравнение с предходните, с изключение на това, че успяхме да въведем ограничение единствено на скоростта в около 700 села, скорост от 30 км/час. Статистиката веднага показа намаляване на инцидентите. Но, по отношение на битовата престъпност, проблемът, според нас, ще се задълбочава. Трябва да се разработи цялостна система за сигурност в селата и мерки, които да включват, първо, аналитичност и превенция по отношение на рисковите лица и групи в селата, тъй като в повечето случаи тези лица са познати.

Данните на Асоциацията на българските села показват, че битовата престъпност е най-висока в селата с безработица и голяма бедност. Там, където има работещи фирми и заетост, независимо от наличието на етнически малцинства, няма проблем с битовата престъпност, подчерта Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст