Заради нарушена поверителност съдът в Страсбург прекрати делото за “абсолютен престъпник”

Абсолютният престъпник Николай Цонев е най-големият срам за прокуратурата.

Заради нарушена конфиденциалност днес Европейският съд за правата на човека прекрати делото на бившия министър на отбраната Николай Цонев за скандалния му арест, при който на 1 април 2010 г.  той беше обявен за "абсолютен престъпник", поставен на колене, а срещу главата му беше насочено оръжие. Изтичане на информация от преговорите за споразумение по жалбата му до Страсбург, става причина той да не получи компенсация, въпреки че правителството беше склонно да го обезщети с 15 000 евро, пише Правен свят.

От решението на съда става ясно, че на 14 април 2014 г. делото е било комуникирано на правителството, а в същото време на жалбоподателя е било изпратено напомняне, че след тази фаза трябва да бъде пазена строга поверителност на преговорите между него и правителството. С друго писмо от 5 септември 2014 г. правителството е информирало съда в Страсбург, че е склонно на споразумение и иска съдействието на съда за воденето на преговорите с Цонев. На 17 септември 2014 г. съдът е изпратил на двете страни предложение за споразумение. На 30 септември 2014 г. Цонев е изпратил в Страсбург декларация, че приема предложението. С писмо от 7 юли 2015 г. обаче правителството пише на съда, че жалбоподателят е разкрил съдържанието на предложението за споразумение на медиите и прилага три медийни публикации. Те съдържат изявление на адвокат на Цонев пред националното радио, в което той съобщава, че правителството е признало, че са нарушени правата на клиента му и е посочил сумата, за която двете страни са били на път да постигнат споразумение.

В решението, с което днес отхвърля жалбата на Цонев, Европейският съд за правата на човека напомня за задължението за спазване на пълна конфиденциалност при преговорите.

В центъра на жалбата на Цонев беше поведението на бившия зам.-градски прокурор Роман Василев. Именно той ръководеше акцията по задържането на Цонев за подкуп и разследването под надзора на тогавашния зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Във видео, заснето и разпространено от МВР, се видя как Василев разпорежда: "Ще бъдете обвинен в престъпление корупционно и тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги ( бел. ред. обръщение към служителите на ГДБОП), като за всеки един престъпник, както трябва – долу на земята!".  След това прокурорът направи следния коментар пред медиите: "Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима – един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на министерство на финансите при предишното правителство".

Арестът на Цонев беше по дело за подкуп, по което той беше подсъдим и заедно със съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Миналата година тримата бяха оправдани, а делото срещу тях беше обявено от Върховния касационен съд за емблематичен пример на провокация към подкуп от страна на следователя Петьо Петров, основен прокурорски свидетел. Според обвинението Цонев и Попов с посредничеството на съдия Сантиров натискали следователя Петров да "смачка" разследване срещу "длъжностни лица" за договора на военното министерство за закупуване на военна комуникационна система "Странджа 2". За това следователят получил 20 000 евро подкуп. Според върховния съд обаче следователят е бил активната страна в "полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

След като се разбра за своеволия на Василев покрай използването на специални разузнавателни средства по казуса, той бе сменен с прокурор Божидар Джамбазов. В средата на 2014 г. Роман Василев най-напред бе командирован в Апелативната специализирана прокуратура, а след това напусна съдебната система. Единственото наказание, което му беше наложено за поведението му при ареста на Цонев , беше "порицание". Междувременно системата напусна и Бойко Найденов.

Макар да няма да получи компенсация от Страсбург, Цонев очаква други обезщетения за делата, водени срещу него. Както "Правен свят" писа, бившият военен министър води и серия от дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и вече ги е спечелил на две инстанции. По тях засега постановените обезщетения са общо за над 70 000 лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст