ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

$600 милиарда и отгоре

Лекарства

Колкото и невероятно да звучи, производителите на лекарства са приключили или договориха към 2000 сделки за над 600 млрд. долара през миналата година. С този невиждан оборот те оставиха зад себе си дори "грандомански" сектори като енергетиката и високите технологии.

Изчисления на Thomson Reuters сочат, че сливанията и придобиванията в здравния сектор в края на миналата седмица вече са достигали 460.2 млрд. долара, засенчвайки резултата от 392.4 млрд. през 2014-а. Извън тази сума е обявената през ноември, но все още не приключила сделка за 160 млрд. долара между Pfizer и Allergan, която ще бъде най-голямата в историята на здравния сектор, чупейки предишния рекорд от 1999 г., когато Pfizer постигна споразумение да погълне Warner-Lambert за 90 млрд. долара. За сравнение – сливанията и придобиванията на енергийния пазар възлизат на 572.4 млрд. долара, а в технологичния – на 514.4 млрд. долара.

Общият обем на сливанията и придобиванията в здравния сектор през 2015 г. е 10 пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на България.

Истината е, че фармабизнесът се окрупнява и в същото време се профилира в определени пазарни ниши. От сделките между мултинационалните генерични и научноизследователски компании печелят всички по веригата. Гарантират се отлични финансови резултати за обединението – драстично се вдига цената на акциите, които се търгуват на най-големите световни борси, а собствениците получават по-високи дивиденти.

Разбира се, има и други причини за тези процеси. Някои бягат от високите данъци и местят централите си, други се стремят към монопол, за да са по-устойчиви на силния натиск от страна на публичните здравни фондове. Не на последно място, войната между оригинални и генерични лекарства става все по-ожесточена. И в някои случаи единственият изход за "старите" традиционни фирми е да изкупят набиращия скорост конкурент, преди той да ги е изхвърлил от пазара.

Сливането между Pfizer и Allergan определено е "брак по сметка", за който, както казахме, ще бъдат платени 160 млрд. долара. По документи по-малкият производител – Allergan, ще купи гиганта от САЩ – Pfizer. Но на практика с тази схема американската компания ще премести централата си в Ирландия, където данъците са в пъти по-ниски. Точно по този начин преди година самата Allergan бе придобита от познатата с бизнеса си в България Actavis, но след сделката запази името и лидерството си. През 2015-а Allergan продаде генеричното си звено (Actavis) на израелската Teva Pharmaceutical срещу 40 млрд. долара. И така Actavis на практика вече е част от най-голямата генерична компания в света Teva. Що се отнася до Pfizer, тя направи опит да "избяга" от САЩ още миналата година, но офертата й за британската AstraZeneca бе отхвърлена. Фармаколосът все пак намери начин да "преплува" до Острова, с което ще намали данък печалба от 35 на 12.5 на сто. А в бизнес за десетки милиарди това са много пари.

Новият властелин на фармацевтичния пазар, чиито активи се оценяват на 300 млрд. долара, задминава досегашния първенец Johnson & Johnson. Обединилите се фирми ще печелят много повече, тъй като имат част от най-котиращите се продукти – ваксината против пневмония "Превенар", виаграта и не по-малко популярния "Ботокс" на Allergan. И със сигурност ще надхвърлят миналогодишния си общ оборот от 60 млрд. долара. Конгломератът ще разполага с най-големия бюджет за научни изследвания и разработки. Освен това ще предлага лекарства и ваксини от много широк диапазон – алцхаймер, рак, очни болести, артрит, естетически корекции…

Pfizer се обърна към Allergan и по друга причина. Няколко от патентите й на водещи продукти изтекоха, а генеричната индустрия бързо създаде по-евтини алтернативи. И американците трябваше да компенсират отнякъде. В същото време Allergan се развива много динамично на пазара на продуктите за разкрасяване. Точно в този сектор се очаква оборотът да нарасне двойно – до 10.5 млрд. долара, през следващите пет години. Освен това Allergan е във финалната фаза на разработка на няколко нови лекарства.

Разработката на нови медикаменти се превърна в много скъпо удоволствие, поради което мегакомпании като Sanofi, Merck и GlaxoSmithKline търсят по-бързия финансов ефект, купувайки конкуренти с перспективни разработки във финален етап.

Междувременно генеричната индустрия става все по-силна и консолидира усилията си. Например с покупката на "Актавис" за 40 млрд. долара  най-голямата генерична компания в света "Тева" ще влезе на нови 40 пазара и вече ще продава в 100 държави. "Актавис" държи 15% от българския пазар на лекарства и е на трето място по стойност на продажбите. Почти половината от продукцията на заводите в Дупница се пласира "навън", предимно към Европейския съюз и Русия, Украйна и Беларус. В същите предприятия се правят лекарства и на много други компании, които излизат за продажба под различни брандове.

Големите играчи се ориентират към тези области, в които са най-добри и производството им е най-изгодно. Две от най-маститите иновативни компании – "Новартис" и GlaxoSmithKline, по-рано през 2015-а размениха бизнесите си с онкомедикаменти и ваксини. До неотдавна подобно "дай ми – на ти" между пазарни конкуренти от такъв ранг би се приело като шокиращо. Апетитна хапка за "фармаакулите" са и по-малки дружества, работещи в сфери като биотехнологиите, лекарствата за редки болести и персонализираните терапии, които тепърва ще се развиват. Пример в това отношение е информацията от края на миналата година, че AstraZeneca е договорила придобиването на калифорнийската ZS Pharma за сумата от 2.7 млрд. долара в брой. В първите работни дни на 2016-а пък се разбра, че GlaxoSmithKline ще купи бизнеса за медикаменти срещу СПИН на Bristol-Myers Squibb за 1.4 млрд. долара.

Така че консолидацията на фармацевтичния бранш ще продължи по график.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст