Депутати внесоха жалба срещу Горанов заради данъчните складове

Парламент Мартин Димитров Петър Славов Атанас Атанасов

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли жалба в Административния съд срещу отказа на Министерство на финансите да оповести собствеността и капацитетите на данъчните складове в България.

Въпросът беше задаван на финансовия министър Владислав Горанов, но така и досега не са получи отговор. Въпросът е свързан със секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 г., когато от изнесени от КЗК и потвърдени от бившия министър Симеон Дянков данни, става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества. Нещо повече, анализът на комисията посочва, че това е една от най-вероятните причини за липса на реална конкуренция. Според тримата депутати очевидният проблем с лисата на реална конкуренция е отговорен за нереално високите цени на горивата в България.

На 22 декември миналата година тримата депутати подадоха и заявление за достъп до обществена информация до Министерство на финансите с искане да им бъде предоставена тази информация. В отговора обаче се посочва, че не са налице предпоставки за предоставяне на достъп до исканата обществена информация.

"За да внасяш горива в България, трябва да имаш достъп до данъчен склад", уточни Мартин Димитров.

От своя страна пък Петър Славов коментира, че докато институциите отказват да ни разкрият тази информация, вчера цената на барел петрол достигна рекордно ниски нива за последните 11 години. Въпреки това, цената в България е същата като миналата седмица.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст