И фирмените декларации – по електронен път

НАПпресконференция по повод данъчно-осигурителната кампания през 2014 г.Ще бъдат представени новости в областта на декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски през 2014 г. Росен Иваенов Росен Бъчваров Румяна Георгиева

Годишните декларации за облагане с корпоративен данък вече могат да се подават по електронен път, съобщава НАП. Услугата функционира от началото на седмицата, а до момента чрез интернет са подадени 1278 корпоративни декларации. Най-много е-декларации за облагане с корпоративни данъци са подадени в София – 325, следва Пловдив със 164.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва само ако данъкът е внесен до 31 март 2016 година.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са пощенският запис или чрез интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лв. за юридическото лице и 200 лв. за управителя на фирмата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст