“Каката” Янева с условна присъда за “Червей”

владимира янева

Бившият председател на Софийския градски съд и главна героиня в скандали с незаконно подслушване и записи Владимира Янева получи в петък (15 януари) присъда от една година условно с тригодишен изпитателен срок за аферата "Червей". Както е известно, тя беше обвинена, че е дала четири разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), реализирани в автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър". При разрешенията не са били спазени изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на спецсредствата, а на всичко отгоре са надвишени многократно максималните срокове за прилагането на СРС-тата.

Ден преди произнасянето на присъдата прокуратурата поиска наказание за Янева под средния размер. Според Наказателния кодекс за подобно престъпление се предвижда наказание от 1 до 5 години затвор, както и глоба до 5000 лева. Прокурор Даниела Димитрова заяви, че постъпката на Янева е застрашила пряко обществения ред и деянието е обществено опасно. Димитрова обаче подчерта, че присъдата трябва да е в баланс между отегчаващите и смекчаващите вината обстоятелства.

Съдът бе по-благосклонен към другия обвиняем по делото – бившия шеф на Дирекция "Вътрешна сигурност"- МВР Тодор Костадинов. Той бе обвинен за документно престъпление във връзка с изготвените четири искания за СРС, а второто му обвинение е за компютърно престъпление, тъй като е влизал в информационната система на МВР с чуждо име и парола. Костадинов бе оправдан по първото обвинение, а за компютърното престъпление бе освободен от наказателна отговорност по чл. 78а от НК и му бе наложена глоба от 3000 лева.

Междувременно, докато се чакаше присъдата, напрежението около главната героиня в разработката "Червей" и скандала с т.нар. записи на "двете каки" Янева отново се сгъсти, този път заради поредния запис. Очевидно сериалът с тези записи ще продължи и през новата година, което обещава много вълнения на любителите на този жанр. Този път от записания монолог на съдия Владимира Янева става ясно, че високопоставен държавник е купил вила за изгората си в Барселона за 1.5 млн. евро. Записът продължава тенденцията да повдига юргана, под който очевидно Темида и изпълнителната власт от години мачкат чаршафите.

Известна светлина по темата хвърли в петък (15 януари) уволнената съдия Румяна Ченалова, участник в предишните епизоди от "Яневагейт", която беше призована в петък в ДАНС във връзка с изчезнало дело от търговското отделение на Софийския градски съд. От думите й стана известно, че мъжкият глас в изтеклия днес запис на разговорите между нея и Владимира Янева принадлежи на адвокат Момчил Мондешки. Според неофициална информация Мондешки е бил страна по търговски дела, разглеждани от Ченалова в Софийския градски съд. Адвокатът вече няколко пъти е бил канен за изслушване в етичната комисия на ВСС, но не се е явявал.

На излизане от ДАНС Ченалова потвърди, че си спомня за подобен разговор с Янева, който е бил проведен в дома й. Ченалова си припомни, че това се е случило след отстраняването на колегата й Янева, която й дошла на гости и си поговорили няколко часа. "Всичко в разпространените днес записи е вярно", заяви тя. Ченалова коментира и съвпадението на появата на новия запис с развитието на ситуацията около Янева. Според нея новата порция записи излиза в контекста на прекратяването на проверката на ВСС по случая и е във връзка с неочакваната визита в четвъртък (14 януари) на премиера Бойко Борисов във висшия съвет.

Както вече е известно, етичната комисия на ВСС прекрати разследването с мотив, че няма данни за нарушение, изчерпани са всички способи за проверка, а изпратената от прокуратурата експертиза на записите е приела, че същите са били манипулирани.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст