Колебания, недоверие и лихвите пак чакат

еврозона евро ецб

Николай Ваньов, CFA

Експерт FI и деривати, Инвестбанк АД

 

Видяхме известна нормализация на силните понижения на капиталовите пазари в края на миналата и началото на тази седмица. Тя се пренесе и при основните ДЦК в глобален аспект. А през последните пет дни ключова бе промяната на нагласите на основните монетарни институции, свързани с тяхната реакция към новата ситуация – изключително ниски цени на суровинните пазари.

Фед пак бе в центъра на вниманието, тъй като се наложи да преосмисли намеренията си за постепенно, но постоянно повишение на основната лихва. През седмицата един от членовете на борда на Фед, отговарящ за лихвените решения – Джеймс Бълард, направи коментар, насочен към успокояване на очакванията за повишения през идните месеци. Доходността на ключовите десетгодишни американски ДЦК отбеляза седмично понижение от 3.7 базисни точки – до 2.079 процента. В същото време на аукциона на тридесетгодишни трежърита инвеститорите показаха известна склонност да не търсят книжа при сегашните нива на доходност, а коефициентът на покритие бе неприятна изненада за участниците. В крайна сметка доходността по тези книжа отбеляза минимално седмично изменение в границите на една базисна точка.

Във Великобритания възможността за повишение на основната лихва се сблъска с нарастващо недоверие. Слабият ръст на доходите, който се превърна в основен ориентир за "Бенк ъф Ингланд", постави под въпрос дори позицията на най-силния привърженик на повишението на основната лихва – члена на борда на институцията Йън МакКаферти. С оглед на положението на капиталовите и суровинните пазари, както и на отслабващия паунд, който може да спомогне за така търсената инфлация на Острова, е вероятно от "Бенк ъф Ингланд" да отложи по-дълго повишението на основната лихва. На тази база доходностите по десетгодишните джилтове отбелязаха седмичен спад от 5.2 базисни точки до 1.717 процента.

В еврозоната инвеститорите показаха известна умора от десетдневните спадове на доходностите в началото на годината. С корективни движения на пазарите десетгодишните немски бундове се търгуваха при доходност от 0.562% в края на седмицата, формирайки повишение от 4.8 базисни точки. Сходните по матуритет френски ДЦК приключиха седмицата при нива на доход от 0.884% и ръст от 0.8 базисни точки. Ключова за търговията на евро-ДЦК, емитирани от страните от ядрото на валутния съюз, през следващите седмици и месеци ще се окаже евентуалната волатилност, възникваща от ниската ликвидност, продиктувана от програмата по вливане на ликвидност от ЕЦБ.

В периферията на еврозоната наблюдавахме известна стабилизация. Инвеститорите показаха добро участие в първия за годината аукцион на испански ДЦК – въпреки политическата несигурност в тази страна. В края на седмицата доходността по десетгодишните испански ДЦК отбеляза ръст в унисон с останалите локални пазари. Той бе 4.3 базисни точки – до 1.749 процента. Промяната при италианските ДЦК със сходен срок до падежа се равняваше на +2.1 базисни точки до 1.527 процента.

 

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст