Македонският премиер подава оставка

груевски

Македонският премиер Никола Груевски ще подаде оставка днес. Това обяви самият той снощи, в изпълнение на споразумението за уреждане на политическата криза в Република Македония.

Същевременно обаче Груевски предупреди, че оставката ще влезе в сила едва когато бъдат насрочени договорените парламентарни избори.

Искам в крайна сметка да се остави всяка неизвестност, всички проблеми и конфликтност зад нас. И искам нашата държава да върви напред. Утре ще изпратя писмо до председателя на парламента с моята оставка като премиер на Македония. Тя ще бъде валидна 100 дни преди официалната дата на парламентарните избори.

Според договореностите, постигнати миналото лято между политическите сили, изборите трябва да се състоят на 24 април, но опозиционният Социалдемократически съюз намекна, че датата може да бъде отложена.

Централният комитет на управляващата в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ номинира Емил Димитриев за премиер на служебното правителство, което трябва да управлява страната до предсрочните парламентарни избори. Комитетът изрази цялостна подкрепа за сегашния премиер и лидер на партията Никола Груевски във връзка със стъпките, които предприема за провеждане на изборите, съобщи агенция МИА.

ВМРО-ДПМНЕ се надява, че вотът, който се очаква да бъде насрочен за 24 април, няма да се отлага.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст