Лагард се кандидатира за втори мандат

Кристин Лагард

Бившият финансов министър на Франция Кристин Лагард обяви официално кандидатурата си за втори мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Вчера финансовата институция откри процедурата по номиниране на кандидатите за поста. Номинациите трябва да бъдат депозирани до 10 февруари, а окончателният избор трябва да бъде направен до началото на март.

"Имах честта да получа подкрепа още при откриването на процедурата", заяви Лагард и уточни, че е получила подкрепата на няколко влиятелни страни като Франция, Великобритания, Германия и Китай.

За САЩ, които са основният акционер в МВФ, сегашният шеф на фонда каза, че по традиция те обявяват позицията си в края на процедурата по номинациите.

Лагард заема поста управляващ директор на МВФ от юли 2011 година. Тя замени на поста Доминик Строс-Кан, който бе принуден да напусне след дело за сексуално посегателство.

Пречка пред повторното избиране на Лагард за поста може да изиграе образуваното срещу нея дело, свързано със службата й като финансов министър на Франция. Според обвинението, тя е наредила плащане на 400 млн. евро за уреждане на спор с бизнесмена Бернар Тапи. Лагард обаче твърди ,че е действала в интерес на френската държава и решението й е било съобразно със закона.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст