Лавров: С България сме свързани исторически, културно и духовно

лавров

Русия и България са тясно свързани исторически, културно и духовно. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на традиционната си годишна пресконференция в Москва. "Русия никога не е поощрявала влошаване на отношенията с България", категоричен бе той.

По отношение на „Южен поток”, външният министър каза, че "както Бойко Борисов призна" газовият проект е бил спрян от Европейската комисия, така че Русия е била принудена да търси алтернатива.

Той изрази притеснението на Русия относно действията на НАТО в Източна Европа, включително в България. Това е доста смущаващо и тревожно, подчерта той, имайки предвид експанзията на НАТО, включително на територията на България, която е член на Алианса.

Решенията в НАТО се вземат от САЩ, а Европа "просто козирува”, обвини Лавров и допълни, че европейските страни фактически не приемат собствени решения по важни въпроси, което противоречи на интересите на НАТО.

Руският външен министър също подчерта, че САЩ и ЕС продължават неконструктивната и опасна политика към Русия, включително чрез укрепването и разширяването на НАТО до границите на Руската федерация, както и чрез създаването на европейски и азиатски сегмент от глобалната противоракетна отбрана на САЩ. "Ние считаме тези действия за дестабилизиращи и недалновидни", каза той.

Лавров за пореден път повтори, че Русия иска сътрудничество със западните партньори, но на равноправна и взаимноизгодна основа, с уважаване интересите на държавите.

Въздушните удари на руските въоръжени сили в подкрепа на лоялните на сирийския президент Башар Асад сили помогнаха да се преобърне ситуацията в Сирия, изтъкна още той. "Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и като една от най-големите държави в света, Русия упражнява правото си да участва в сирийски конфликт", каза Лавров.

По думите му борбата срещу тероризма не може да се води само по военен начин, трябва също и по политически. Според Лавров станало е ясно какво се случва в Сирия, кой поддържа и помага на терористите, кой се бори срещу тях или ги използва за „едностранни егоистични цели”. Той е убеден, че не може да се постигне мирно споразумение за Сирия без кюрдите да участват в преговорите. "Тези разговори трябва да целят прекратяване на огъня и политически реформи в Сирия, така че в тях не трябва да влизат само опозицията, която се бори срещу президента Башар Асад", подчерта Лавров.

Във връзка с мигрантската криза в ЕС, руският министър на външните работи подчерта, че Москва е заинтересована от силен ЕС и е наясно с проблемите на Общността. "Само единен ЕС може да бъде добър партньор, но разрешаването на кризата не трябва да бъде за сметка на страните членки", убеден е външният министър на Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст