Плевнелиев: ЕС оценява честния подход на институциите към проблемите в правосъдието

новоизбрания председател на ПАСЕ Педро Аграмунт Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев е получил уверение, че европейските институции оценяват високо честния подход на българските институции към проблемите в правосъдната система и са готови да подкрепят предприетия процес на реформи. Това се е случило по време на срещите си с представителите на Съвета на Европа в Страсбург, съобщиха от прессекретариата на президентството.

"България е регионален фактор на стабилност и провежда балансирана външна политика, основана на европейските ценности", каза Росен Плевнелиев след срещата си с новоизбрания председател на ПАСЕ Педро Аграмунт. Президентът посочи, че страната ни с основание може да се гордее като пример за толерантност в региона и открои усилията за изграждане на отношения на приятелство и добросъседство с всички държави от Югоизточна Европа.
 
Държавният глава заяви, че както Балканите, така и Европа са изправени пред значителен брой кризи, които очакват своето бързо решение. "Трябва да посочим ясно тези проблеми и чрез диалог, основан на нашите ценности, да търсим общо решение. Върху това ще се фокусира и Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа", коментира още Плевнелиев. 
 
Намирането на устойчиви решения в условията на криза е възможно само при спазването на върховенството на закона. Това беше общата позиция на държавния глава и на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.

По думите на Плевнелиев в Европа много популистки формации спекулират с отстояването на националните интереси на своите държави, но най-висшият национален интерес е именно запазването на мира и върховенството на закона. "Това определиха като висша ценност основателите на обединена Европа преди 70 години и България ще продължи да отстоява тези принципи", заяви държавният глава и подчерта, че е от ключово значение това послание да достигне до всяка държава от Балканите и в Европа.
 
"Независимата съдебна система е ключов фактор за противодействие на корупцията, за гарантиране на върховенството на закона и защитата на демократичните права в Европа", заяви пред държавния глава Торбьорн Ягланд, който изрази подкрепата си за провеждането в София на среща на европейските министри, посветена на независимостта на съдебната система.

Съветът на Европа ще подкрепи и конференцията на високо равнище за правата на детето, която ще се проведе в София.

В делегацията, водена от президента е и министърът на външните работи Даниел Митов. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да подкрепя утвърждаването на европейските ценности, защитата на човешките права и върховенството на закона в Югоизточна Европа, както и процеса на разширяване на ЕС и НАТО.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст