България е най-корумпираната в ЕС, но с най-много органи за борба с корупцията

корупция

България е най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС). Страната ни е на дъното в класацията „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2015 година и има системни проблеми. Този извод направи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов на пресконференция в БТА.

България е на 69-то място от 167 държави в класацията за 2015-а. Сред държавите от ЕС сме на дъното. Заедно с нас са и Гърция, Румъния, Италия, но дори те са с по-добра оценка. Възприетата дефиниция за корупция е „злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване“.

Положително развитие има Румъния. Северната ни съседка е била на едно ниво с България в индекса за 2014 година. Сега обаче Румъния се е изтеглила напред. Според Славов ключова роля за напредъка на Румъния са изиграли антикорупционните мерки, работата на Антикорупционната агенция.

Причините за негативната тенденция за нашата страна пък според него се дължат на съдебната реформа, която боксува през последните години. Съдебната власт вместо да произвежда правосъдие, произвеждаше скандали, подчерта още Славов. Той отбеляза и развилия се скандал с КТБ, „гнилите ябълки“ в съдебната система и разработката „Червей“.

Като най-некорумпирани са възприемани скандинавските държави Дания, Финландия, Швеция. Причината е, че водят ефективна политика за санкциониране. Години наред на корупцията в сферата на обществените поръчки се противодейства само чрез законодателни промени. Само с тях обаче тя няма как да бъде преборена, убеден е Петьо Славов от Асоциация „Прозрачност без граници“.

По думите му са необходими реални действия, а това предполага компетентните органи да влязат в своята роля.

България е лидер по брой органи, които имат функции по противодействие на корупцията – прокуратура, спецпрокуратура, ДАНС, НАП, Сметна палата, Комисия за конфликт на интереси и т.н. Същевременно резултатите ни са най-ниски. Този парадокс сочи за липса на воля за правоприлагане, заключи Славов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст