Борисов поиска оставката на просветния министър

Министерски съвет заседание Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах от колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен като министър-председател е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане", мотивира решението си премиерът. Накрая Борисов благодари на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа.

Последният скандал около Министерството на образованието се разрази само преди дни, когато бяха представени новите учебни програми по литература и история и отпадането на някои знакови произведения от учебното съдържание. Най-сериозно обществено недоволство обаче предизвика предложението вместо турско робство и владичество в учебниците по история да се използва терминът "съвместно съжителство".

Преди месец и половина Тодор Танев не пожела да подаде оставка в знак на подкрепа на бившия си вече колега правосъдния министър Христо Иванов. Тогава той заяви категорично, че само премиерът Бойко Борисов може да му поиска оставката, но такъв разговор досега не бил воден.

По-рано днес от Патриотичния фронт поискаха някой да понесе персонална отговорност за подготвяните учебни планове и най-вече заради заменянето на термина "турско робство" със "съжителство".

От своя страна просветният министър призна, че ще има корекции в екипа му заради скандалите с учебните програми, но не пожела да посочи име. Танев уточни, че става въпрос за човек от най-близкото му обкръжение – политическия кабинет.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст