Министър Екатерина Захариева не се отчитала пред ВСС за срещите си в Брюксел

захариева

Правосъдният министър Екатерина Захариева се ядоса на членове на Висшия съдебен съвет, които искат тя да им докладва какво говори в Брюксел. "Разговорите на министъра на правосъдието с еврокомисарите подробно се описват в грами. Ако тази информация ви интересува може да я обсъдим на заседанията на Висшия съдебен съвет", посочи днес правосъдният министър. Причина за яда й станало искане от страна на двама членове на ВСС – Милка Итова и Мария Кузманова, които настояли правосъдният министър да им пише доклад какво говори из Брюксел.

Пред медиите Захариева добави, че информацията, която се изпраща на Европейската комисия, се събира от всички институции, които имат ангажименти по Механизма за сътрудничество и оценка и добави, че вместо да се спекулира с тази тема, по-добре всяка институция да си състави план, в който да разпише какво ще предприеме по отношение на препоръките и да посочи срок за тяхното изпълнение. И обяви, че в петък за първи път се събира Съветът за съдебна реформа, който ще изготви план по препоръките на ЕК. Захариева допълни, че чака в най-кратък срок и плана на ВСС.

На въпрос как ще коментира тезата на някои магистрати и членове на съвета, че докладът на Еврокомисията се пише по доноси на бившия правосъден министър, Екатерина Захариева заяви: "Това е обида към самата комисия и българските институции."

В отговор на въпрос дали ВСС трябва да възобнови проверката по "Яневагейт", правосъдният министър каза, че ВСС е приключил проверката си, сега се чака финалът на разследването на прокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст