Закриване на Комисията по досиетата и създаване на Институт за национална памет искат от “БСП лява България”

Парламент Атанас Мерджанов - БСП

Депутати от "БСП лява България" са внесли законопроект за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се предлага закриване на т.нар. Комисия по досиетата и отмяна на Закона за досиетата. Това съобщи пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България" Атанас Мерджанов.

За своето почти деветгодишно съществуване тази комисия, освен да внася раздори в българското общество, до нищо друго не допринесе, коментира Мерджанов. Дейността, свързана с тези документи и техните архиви, се предоставя на архивна агенция, наречена Институт за национална памет. Предлага се председателят на Института да се избира от Народното събрание по предложение на МС за срок от пет години.

Институтът за национална памет ще осъществява дейността си в три основни посоки – достъп до документите на лицата, за които са събирани данни в службите, проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица и за изрично посочени случаи, при която е необходимо съгласието на проверявания, вместо досегашното задължително обявяване по списък, както и достъп до архивите за научно-изследователска и публицистична дейност.

Уточнява се и значението на т.нар. картонче, което според Мерджанов не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към органите на ДС.

Заложени са и принципите на политическа неутралност и запазване честта и достойнството на служилите на сигурността на страната и на техните наследници. Целта е да се разграничат служилите на страната от доносничилите за лична облага.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст