Трезор

Комисията за финансов надзор напомни на всички поднадзорни лица, че на основание чл.27, ал.3 от Закона за Комисията за финансов надзор крайният срок за заплащане в пълен размер на годишната такса за осъществяване на общ финансов надзор е 31 януари 2016 година. Размерът на таксата е определен в Раздел ІІ от Тарифата за таксите. Ако не бъде платена в определения срок, се дължи лихва за срока на забавата.

 

Близо 200 българи, собственици на луксозни автомобили с чуждестранни номера и движещи се в страната, са проверени от НАП. Проверките са стартирали в края на миналата година. По искане на данъчните КАТ издирил пълната документация за всеки автомобил, както и имената и точните адреси на техните собственици. През април миналата година по време на бала на КРИБ премиерът Бойко Борисов призова притежателите на коли с чужди номера да ги пререгистрират и да си платят данъците. Той дори се закани да бъдат снимани колите, паркирани отпред.

 

Министерството на финансите е изчислило, че 30% от търговията с нефтени продукти се върши в сивия сектор. Това означава, че загубите за бюджета са 700-800 млн. лв. годишно. В последните месеци обаче проблемът се задълбочава. По нелегални и ведомствени бензиностанции се продава все повече съмнително гориво, за което не се плаща ДДС и акциз.

 

Банките в България имат най-висока капитализация сред институциите, базирани в страните от Централна и Източна Европа – 22.3 процента. Това показва проучване на "Уникредит", представено на годишната среща на "Юромъни" във Виена. Затова пък по ръста на кредитирането се нареждаме на едно от последните места – след нас са само Словения и Унгария. Кредитирането е проблем не само за България, но и за цяла Европа – ръстът му е отрицателен, сочи проучването, а най-ниските нива са през 2015 година. Тенденцията лошите кредити да намаляват обаче е добрата новина. Прогнозата за България е намаление от 15.7% за 2015 г. до 12.2% в края на 2017 година.

 

През изминалата година публичните изпълнители от НАП Варна са  провели 330 търга, на които за публична продан е обявено движимо и недвижимо имущество на длъжници, които са отказали да внесат доброволно натрупаните данъчни и осигурителни задължения. След проведените търгове в държавния бюджет са постъпили 1 183 000 лева.

 

Правителството на Албания прави пореден опит да предложи за приватизиране застрахователната компания INSIG. За целия държавен пакет акции е обявена цена от 15.3 млн. евро. Не са разкрити повече подробности за обявения търг. Досега имаше няколко открити търга с подобно предложение, но най-високото ответно предложение бе постигнато през 2009 г. от American Reserve life Insurance за сумата от 25 млн. евро, или 61% от уставния капитал. До сделка обаче не се стигна заради финансовата криза.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст