Частни или държавни мафиоти?

Веселин Марешки

Мафията е страшна, но по-страшна от нея е държавната мафия. У нас не само мутрите безчинстват под носа на властта или в съдружие с нея. У нас управниците придобиват поведението на мутри (за някои от които това е резонно, предвид миналото им).

Та заради тази абсурдна ситуация днес мнозина българи са обладани от ирационални мисли и симпатизират по-скоро на  довчерашни измамници, отколкото на държавните институции.

Ако трябва да говорим с примери – за варненския бизнесмен и неуспял кандидат за кмет Веселин Марешки ми е думата. Забелязвам, че все повече съграждани виждат в него новия Левски – борец за свобода… от картелите и държавния монопол. Умоляват го от различни краища на страната да дойде при тях и да отвори бензиностанция, редят се в аптеките за да му окажат подкрепа в подписката срещу картелите на пазара. А само преди няколко години Марешки беше олицетворение на олигархията – сочен с пръст като крадец, проверяван от данъчни и прокурори, но винаги излизащ чист. 

След бомбата, която гръмна в петък пред една от бургаските му аптеки, новият герой разпространи и обръщение към нацията. Словото му за минути взриви Фейсбук с възгласи: "трябват ни такива като него" и "нарочно искат да го сплашат, за да не им развали рахатлъка". Потърсена бе и символиката в сплашването – "столицата" на "Лукойл" – Бургас. В отговор Марешки написа: "Аз няма да се предам. Избрал съм си пътя, ще го следвам!"

Ей това е патриотизъм и саможертва в съвременен вид.

Чудя се само дали и какво ще пише един ден в учебниците за този варненски "Робин Худ"? И както е тръгнало, току-виж и предшествениците му от 90-те грейнали с нова светлина – като проводници на добрите европейски практики и пазарната икономика. И площади на тяхно име може бъдещите поколения да кръщават…

Но да не се отплесваме. Защото чух по телевизията не някой случаен експерт, а шефа на митниците – генерал Ваньо Танов, за пореден път да обявява, че има картел на пазара на горива. Ако има един като Марешки, каза Танов, който да смъкне цените в цялата страна, и следващите щели да го последват. И добави, че няма обективни причини цените по бензиностанциите да са такива като тези в момента. Ха сега де! Щом на висш държавник като шефа на митниците му е добре известно какво се случва с цените на бензина и дизела, защо не се предприемат някакви мерки? Да не би генералът да произнася прозренията си ей така, колкото да видят хората, че не само техните очи виждат нещо нередно? Едва ли! Добре помня как през август миналата година Ваньо Танов пак разправяше, че има договорки между бензинджиите. 

Но заверата при горивата явно включва и някои по-големи началници от Танов. И докато това е така, хората ще предпочитат бизнесмени – пък били те и съмнителни като Марешки, да диктуват цените в държавата. Казано с други думи, предпочитат частника с лоша репутация пред подкупния чиновник и министър. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст