Днеска Танев, утре – Бойко

Парламент Тодор Танев

Политологът проф. Тодор Танев, оказва се, е осмислил предварително и превантивно това, което му се случва. Преди една петилетка той заявява пред журналист:

„Партия ГЕРБ е твърде центрирана около една личност, твърде малко около идеология или около каквото и да е друго, което да я държи. В този смисъл тя е залог на един човек и на неговите вкусове. Затова няма политическо бъдеще. В тази партия  са хора, които са гумени печати, за да бъде 100, 1000 или 500 хил. пъти волята на техния обединител.”

Петилетка по-късно Бойко, който го "преглътна" за министър,  му прати хабер да си подава оставката по журналист. С което кръгът се затвори.

Танев коментира, че приема всичко като политолог. „Знаех, че това ще се получи. От няколко места се засичат нещата”, посочи без изненади в гласа си министърът в оставка. И отиде да слуша  Брамс първа симфония, оставяйки нас – редовия електорат, да чакаме книгата му "Как мислят стратезите".

За да разберем какво още е знаел, пак трябва да се върнем в дните преди да бъде назначен за министър и към думите му: "Чувам и от дясно, и от ляво готовност за кратък живот на следващия парламент. Разглеждам като много положителен краткия хоризонт на правителството. Това е единственият начин да се направи завой нататък, накъдето трябва да ходим".

В интерес на истината познавам проф. Танев добре през творчеството му и не мисля, че той заслужаваше точно тази участ – да се обяснява заради глупостите на чиновниците в министерството му, които играят за своя интерес и за свои хора – учебникописци. Нов термин – нов учебник, нали така?

Странно, но по тези учебници децата се учат вече цял срок – от 15  септември  насам? Защо тогава точно сега се оживи и взриви разговорът – за онези 500 години, през които сме били част от Османската империя? Очевидно, защото с денонощното бръщолевене по тази деликатна тема се постигат  много цели. Втвърдява се ДПС и се пуска димна завеса пред доклада на Брюксел, закъсвацията с бежанците, присвояването на "Химко", предателството на Местан, липсата на реформи… А и… някои нови подробности от биографията на  Борисов, заради които антимедийната  му сестра  стигна чак до телевизия, за да отрече…

Айде стига тая мъка. Време е за малко смях. И за размисъл  дали пък Танев не беше прав, ако не за друго, то поне за възрастта на зрялото възприятие? Хлапето на мой колега декламира строфите „кат шепа спартанци пред сганта на Ксеркса“ от подранилото за възрастта му стихотворение "О, Шипка!" по следния начин:

„Кат’ шъпа спорт танци

под сградата на Ксерокса“.

Модерни времена. А Бойко остарява!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст