Фондовете търсят финансов комфорт

УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО Октомври - декември 2015

УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО

Октомври – декември 2015

Вестник "БАНКЕРЪ" всяко тримесечие от 2006 г. насам представя две свои уникални класации: за "Управляващо дружество" и за "Инвестиционен посредник". Годишният цикъл завършва с награда за най-успешните мениджъри. "Райфайзен асет мениджмънт (България)" оглави подреждането като най-добро управляващо дружество у нас за 2015 година. 

В този брой представяме класацията за дейността на управляващите дружества през четвъртото тримесечие на 2015 година. Данните, които са използвани при подреждането на отделните фирми, са предоставени от самите тях, от Българската асоциация на управляващите дружества или са резултат от собствени изчисления на автора. Класацията обхваща периода от 1 октомври до 31 декември 2015 година.

 

Активите на договорните фондове, макар и по-бавно, добавят стойност към портфейлите на управляващите дружества. Това показват отчетите на повечето от тях за последните три месеца на миналата година. Те обаче все още не могат да достигнат по атрактивност банковите депозити. Макар ниската доходност от влоговете да "премести" част от парите на домакинствата и фирмите, трудно можем да говорим за възстановяване в дружествата от сектора за управление на активи.

Интересът към договорните фондове се засилва постепенно, а прогнозите на анализаторите се подкрепят от увеличаващия се брой на клиентите им. От другата страна на уравнението обаче натежава проблемът с ниската ликвидност на "БФБ-София", където са значителна част от активите на тези колективни инвестиционни схеми.

Точки по отделните критерии получават 19 от управляващите дружества, но само тринадесет от тях (съгласно правилата) попаднаха в разпределението на местата в крайното подреждане. Само две от тези компании пък получиха позиции в Топ 10 и по петте показателя и нямаше как да не влязат в списъка на най-добрите за годината – това бяха "Елана фонд мениджмънт" и "Конкорд асет мениджмънт". Да напомним, че техните имена виждахме на челни позиции през всяко от изминалите тримесечия на 2015-а.

И десетте дружества от класацията в края на септември запазват местата си и в последното – годишно подреждане. Въпреки че взе точки само по четири показателя, "Райфайзен асет мениджмънт (България)" брани мястото си на върха. Дружеството събра 35 точки (от възможните 50) и заслужи признанието за

"Управляващо дружество на 2015 година"

"Елана фонд мениджмънт" – отново с пет номинации и с 32 точки остава на почетната стълбица. "Ди Ви асет мениджмънт" (бившето "Ти Би Ай асет мениджмънт") – с четири номинации и с две първи места, му прави компания с 30 точки.

Банковите фондмениджъри направиха силно тримесечие в сектора за управление на активи, а три от тях – "Райфайзен асет мениджмънт (България)", "ДСК Управление на активи" и "ОББ асет мениджмънт", отново са сред най-добрите в Топ 10. Няма как да е по-различно, след като и компаниите майки са сред най-големите кредитни институции, а тяхната реклама привлича клиенти и за другите им финансови продукти – например взаимните фондове.

В месеците октомври, ноември и декември в портфейлите на българските колективни схеми са влезли общо 873.659 млн. лв., като активите им са нараснали с 3.29% спрямо резултата от края на септември. Повечето от тях дори са увеличили активите си. Въпреки че първите две дружествата в стълбицата от третото тримесечие – "Райфайзен асет мениджмънт (България)" и "ДСК Управление на активи", показаха спад в привличането на средства, те запазват местата си. При това със солидна преднина пред останалите. По критерия

нетна стойност на публично акумулираните активи

девет от "най-богатите" управляващи дружества в края на декември отново са в листата на номинираните, а четири банкови фондмениджъри водят колоната на печелившите. "ДСК Управление на активи" губи през този период половин милион от активите си, но все пак изпреварва със 171.1 млн. лв. конкурентите си и си осигури първата позиция. От "Райфайзен асет мениджмънт (България)" са изтекли 60 млн. лв., но компанията сля някои от фондовете си и вероятно някои клиенти са излезли от тази си инвестиция. Но с акумулираните 141.915 млн. лв. парични средства компанията е втора в подреждането. "ОББ асет мениджмънт" увеличава активите си и по този начин запазва мястото си на почетната стълбица.

"ЦКБ асет мениджмънт" и "Елана фонд мениджмънт" отново си размениха местата. А изкачването на банковия фондмениджър едно стъпало нагоре затвърждава хегемонията на управляващите дружества, организирани от финансова институция, по този показател. "Елана фонд мениджмънт" отново е най-напред в класирането измежду всички небанкови управляващи дружества с привлечените 55.675 млн. лв., които при това са нараснали с около десет милиона лева.

"Капман асет мениджмънт" е новият член на Топ 10 по този показател. Експертите му почти са удвоили активите на компанията и с 33.958 млн. лв. тя е сред най-богатите управляващи дружества.

В търсене на възможности за увеличаване на парите си някои от инвеститорите се ориентираха към индивидуална стратегия за управление на активите си. Така те могат да си осигуряват по-високи приходи. Позовавайки се на клаузата за конфиденциалност не всички управляващи дружества разкриват такава информация. Това пък прави малко условно подреждането на фирмите по показателя

нетна стойност на активите под доверително управление

както и по другия, свързан с него – средна сума от такива активи на клиент. Първите две дружества остават най-предпочитани и са далеч пред конкурентите си. Клиентите им обаче са внесли по-малко средства на годишна база, но това не се отразява на преднината им пред останалите.

Клиентите на "Ди Ви асет мениджмънт" са внесли още около 5 млн. лв. в портфейла му и отново му осигуряват лидерската позиция по показателя. Активите му са на стойност 127.326 млн. лева. Фирмата е единствената, която успя да прескочи границата от 100 млн. лева. Намаление в привлечените средства (с около 4 млн.) отчитат в "Райфайзен асет мениджмънт (България)", но втората позиция е негова, осигурена чрез привлечените 42.316 млн. лева. "Елана фонд мениджмънт" е най-близо до тях в сегмента на доверителното управление.

Изчислението на

средните активи на клиент под доверително управление

не донесе промяна в картинката по този показател. "Ди Ви асет мениджмънт" води, а средният размер на парите на един клиент е нараснал с около 600 хил. лева. "Райфайзен асет мениджмънт (България)" пази второ място, а клиентите на дружество също са му доверили повече средства за управление. Най-близо до тях отново е "Компас Инвест".

Заради промяната на икономическите условия у нас, както и заради свиващите се приходи на домакинствата и на фирмите управляващите дружества подхождат много внимателно към организирането на нови договорни фондове. Поради това няма промени по показателя

брой на колективните инвестиционни схеми

през четвъртото тримесечие. А номинираните в Топ 10 запазват влиянието си в сектора. Всички те управляват общо 67 фонда при общо 108, организирани от 30-те лицензирани фонд мениджъри. "ДСК Управление на активи" има десет колективни схеми и остава на върха, а най-близо до него със своите девет е "Конкорд асет мениджмънт". С по шест фонда в подреждането са "Елана фонд мениджър" и "ОББ асет мениджмънт". След тях са други четири дружества с по пет схеми, а с по четири фонда са още четири фирми. 

Седемте банкови управляващи дружества остават важен фактор в сектора с организираните от тях 31 схеми за инвестиране.

Числата по показателя

брой на индивидуалните клиенти

вече се успокоиха. Клиентите не са толкова "нервни" и повечето от тях са намерили "своето" управляващо дружество. А промяната в бройката им е в рамките на нормалното. Случва се само когато някой инвеститор реши да опита нова алтернатива за парите си, която не открива в договора, които има. "ПФБК асет мениджмънт" обслужва 14 хил. души в петте си фонда. Най-близо до лидера са "ДСК Управление на активи" и "Райфайзен асет мениджмънт (България)". Първото дружество е управлявало парите на 11 531 клиенти през последното тримесечие на 2015-а, а във второто са се влели общо 4847 души.

 

ПОБЕДИТЕЛЯТ

"Райфайзен асет мениджмънт (България)" е управляващо дружество, изцяло собственост на "Райфайзенбанк (България)" ЕАД. То е лицензирано през 2005 г. и още от старта на дейността си се нарежда сред лидерите на българския пазар по управление на активи.

Компанията е организирала и управлява три местни договорни фонда и предлага дялове от единадесет чуждестранни схеми на австрийското "Райфайзен Кепитъл мениджмънт" (Виена). То покрива пълната гама от рискови профили – от най-консервативните, през умерените до високорисковите.

"Райфайзен асет мениджмънт (България)" е първото дружество на българския пазар, което предлага едновременно чуждестранни и местни колективни инвестиционни схеми. В неговия портфейл са и двата най-големи договорни фонда на българския пазар – "Райфайзен (България) Фонд Ликвидност" и "Райфайзен (България) Фонд защитена инвестиция в евро".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст