Mani pulite. Единственият път.

Стига сме громили корупцията на думи в парламента. Стига сме гонили олигарсите с кукерско тресене на магистратите. Стига сме сочили румънския пример. Да не се надяваме на Брюксел за милостивия доклад. Да спрем да се надяваме и на евроекспертите, които щели да дойдат да ни помагат. Ще ги заведат два пъти на "Воденицата", ще им тропнат нестинарите и после само ще повтарят "сопска и слививиц". Не вярвайте на Цацаров, нито на тези преди или след него. Те не са избрани, дори не са посочени, те са излъчени…

Трябва да се роди оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата, както е рекъл Ботев. Другият вариант е да станем нещо като Беларус, Казахстан или Татарстан. Затоваq моля ви, прочетете долните редове.

Било е време, когато в бедна Италия партийни агитатори давали по една лява обувка преди гласуването, а после, след изборната победа, давали и дясната. Било е време, когато мафията е била чаровна. Първата серия на "Кръстникът" пресъздава точно този романтичен период. Отидох до село Корлеоне, на около 60 км от Палермо. Приказно място, китно селце, заобиколено от три страни от скални зъбери. Имат си Музей на мафията и на борбата с нея. Местните още твърдят, че последният наследник на мафията все седи в най-старото кафе в града, до катедралата, и приема онеправдани…

Мафията обаче има страшно и уродливо лице.

На минути от летището на Палермо по магистрала А29 към града видях огромен ръждивочервен паметник. На това място на 23 май 1992 г. страховит взрив слага край на живота на прокурор Джовани Фалконе и съпругата му. Бронираният Fiat Croma, в който пътува известният магистрат, е взривен с мощна бомба – 1 тон тротилов еквивалент, с дистанционно управление. (Тон тротил е много, сапьор съм, мога да ви науча как само с 400 гр. тротил и батерия от 4.5 волта можете да обърнете влак.)

Толкова е "дажбата" за първия опълчил се срещу Коза Ностра ("Коза Ностра" в превод значи „Наша работа“) прокурор. Подобна е съдбата и на най-близкия му приятел и колега Паоло Борселино. И от неговата кола и семейство остават само спомени.

… Днес международното летище на Палермо носи името "Фалконе и Борселино"…

Какви са били тези безумци?

Те са играли през детските си години в покрайнините на Палермо. И въпреки че редица техни връстници израстват като мафиоти, те остават от другата страна на барикадата като защитници на закона. Въпрос на избор.

В своята работа постигат значителни успехи, в частност успяват да убедят няколко високопоставени мафиоти да нарушат "Кодекса на честта" и  да започнат да сътрудничат с властите. Показанията стават основа за обвинения в гръмкия съдебен процес срещу мафията, в резултат на който 360 души от 474 обвиняеми са признати за виновни и осъдени на затвор.

Това, на което са дали начало двамата магистрати, е останало в историята Mani pulite, или "Чисти ръце". Това е най-голямото италианско резследване срещу политическата корупция, проведено през 90-те години на миналия век. То довежда до срив на т. нар. Първа република и изчезване на много от водещите партии. Политици и индустриалци се самоубиват, след като биват ризкрити престъпленията им. Над 5000 души са разследвани. Повече от половината депутати на италианския парламент са обвинени. Над 400 общински съветници и кметове са в списъците за корупция. Оказва се, че годишно италианският и чуждестранен бизнес е плащал за обществени поръчки около 4 млрд. долара.

Още нещо: Според американския посланик по това време Реджиналд Бартоломео зад операцията е стояло ЦРУ…

Следва политическият отзвук – Tangentapoli. Един вид – ефектът на тангентата, допирателната. За няколко години "партиите на прехода" като Италианската социалистическа партия, Християндемократическата, Италианската социалдемократическа партия, Италианската комунистическа партия, Италианската либерална партия изчезват от лицето на земята.

Всичко започва отначало. За да може "Мъртвецът на Европа" да стане една от най-развитите държави в света.

Това е. Друг път и за нас няма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст