Комисията за защита от дискриминация: Как да бъде по-полезна на гражданите?

комисия за дискриминация

Сигурно много от нашите слушатели ще си спомнят за ентусиазма преди десетина години, когато се създаваше Комисията за защита от дискриминация… малко преди България да стане член на Европейския съюз. Тогава много от нашите сънародници бяха силно заинтересувани от дейността на новия тогава орган и бързаха да споделят свои проблеми с комисарите, сочи БНР.

По закон Комисията има доста правомощия, като например да глобява виновните според нея, да се произнася, когато комисарите решат, че има случай на дискриминация, и да дава неподлежащи на обсъждане предписания. Въпреки това почти всеки втори, оплакал се в комисияа от каквато и да било дискриминация, на всеки втори му се налага да мине и през съдебна процедура, тъй като недоволните от решенията на комисията бързат да дадат нейни предписания на съд.

Изникна вече въпросът – какво трябва да се промени, за да заработи Комисията така че да помага бързо, ефективно, и разбира се, безплатно на гражданите… в много от случаите разследването не се води както трябва, не се търсят различни варианти и съдът понякога решава в полза на дискриминиращия, а не както е редно – в полза на дискриминирания.

Ясно е, че работата на комисията трябва да се промени, и най-вече да се търсят по-компетентни сътрудници сред администрацията и по-гъвкаво подхождане към проблемите на гражданите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст