Реформатори, но не от ДСБ са атакували Танев

Парламент Тодор Танев - министър на образованието

Изборът на нов образователен министър, който ще бъде от квотата на Реформаторския блок, ще предизвика "процеси на гнилост" в съюза. Това заяви просветният министър в оставка Тодор Танев в ефира на Нова телевизия. 

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов поиска оставката му "заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора". На практика обаче Танев се превърна в изкупителна жертва или "бушон", върху който да се премести медийното внимание след доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, в който се критикува страната ни, че няма реални действия в борбата с корупцията. 

В писмото си вчера премиерът поиска до края на деня реформаторите да излязат с ново предложение за министър, което не се случи. 

Танев изрази мнение, че човек от партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" ще поеме ръководството на Министерството на образованието и науката. Той обясни, че снощи е напуснал заседанието на Реформаторския блок, защото в негово отсъствие колегите му говорили едно, а в негово присъствие – друго. "Оставих ги намира да говорят, защото им е неудобно. Много е смешно да гледаш политици, те имат само предна скорост, нямат задна", коментира министърът в оставка. Той заяви, че ще остане в Гражданския съвет на Реформаторския блок, който, по думите му, тепърва ще играе сериозна роля, предвид предстоящите процеси в него. 

Танев сподели, че атаките срещу него идвали от една партия в блока и това не била ДСБ. На въпрос коя ръка е "държала нож срещу него", просветният министър отговори: "Нямам никакви документи и не мога да тълкувам това. Но знам отдавна, че има някакви преговори, но това са слухове".

Относно вероятна договорка между Патриотичния фронт и премиера Бойко Борисов срещу съгласие на националистите да не подкрепят протеста, който мина в четвъртък”, Танев заяви: "Звучи доста по български. Но зад него се крие по-голяма партия и не е Патриотичния фронт. От една от големите партии от Реформаторския блок е, която обаче не е ДСБ”. Припомняме, че другите две по-големи партии в блока са "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и СДС, воден от икономическия министър Божидар Лукарски. 

До момента Танев не е разговарял с премиера Бойко Борисов. "Той ми е създал оставката в писмен вид. Оттук нататък аз, като човек, сложен от него и махан от него, бих препоръчал тази оставка да бъде внесена в парламента, защото такъв е редът", добави Тодор Танев.

Той коментира и учебните програми. Случаят с терминологията за турско робство или съжителство за него е ясен. Той е категоричен, че става въпрос за робство, което може да е духовно или политическо. "Хората се подведоха по заглавията в тролските медии", обясни Танев. Той каза, че предложенията в програмата тепърва е трябвало да бъдат оставени за обществено обсъждане и това не бил окончателен вариант. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст