Реформаторите пред труден избор за наследник на Танев

Имената на вицепремиера Меглена Кунева, на депутата от Движение „България на гражданите“ Димитър Танев и на активиста на същата партия Даниел Вълчев са били обсъждани от петте формации в Блока за наследник на Тодор Танев в просветното министерство. Нито едно от тях обаче не беше предложено официално на премиера Бойко Борисов в петък, на 29 януари.

Веднага след като Борисов оповести, че иска оставката на образователния министър, реформаторите се събраха спешно в четвъртък вечерта (28 януари) в централата на СДС. На срещата беше поканен и Танев, за да чуят и неговата версия за вихрещите се скандали с промените в учебните програми през последните дни.

След четиричасово заседание представителите на партиите в Реформаторския блок не постигнаха съгласие и излязоха по-скоро разединени. Както съобщи в петък пред журналисти в парламента Гроздан Караджов, единствената обсъждана кандидатура била тази на Кунева. Тя обаче била подкрепена само от собствената й партия и от СДС. Срещу нея се обявили лидерът на БЗНС и военен министър Николай Ненчев, председателят на НПСД Корман Исмаилов и Гроздан Караджов, като представител на Гражданския съвет в Реформаторския блок. Партията на Радан Кънев – ДСБ, не е участвала в съвещанието, тъй като вече е в опозиция и не се интересува от промените в кабинета. Самата Кунева също е отсъствала, тъй като е била в чужбина.

Според Караджов решението на премиера е изненадало всички в Реформаторския блок, а дадения от него срок за представяне на нова кандидатура се възприема като ултиматум. „Дори Борисов да е имал своите основания, то те е трябвало да бъдат обсъдени в коалиционния формат. Решението беше бързо и според мен не беше спазен елементарният етичен език между партньорите“, заяви той.

Депутатът Димитър Танев, чието име също се спряга за наследник на съименника си Тодор Танев и който е бивш главен секретар на Министерството на образованието и науката от времето, когато министър беше Даниел Вълчев, не изключи възможността на премиера да бъдат предложени няколко кандидатури.

Също след срещата в четвъртък отстраненият министър Танев прогнозира, че оставката му ще „катализира някои процеси на гнилост“ в Реформаторския блок. „Но се опасявам, че този акт ще има известен домино ефект. Може би друга част от Блока няма да се съгласи с това, което ще стане. Ще се карат кой да бъде наследникът ми, ще се наложи да е ярка политическа фигура“, коментира той ситуацията.

В коментарите по темата се включи в петък и здравният министър Петър Москов. „Органът, който може да вземе решения дали Реформаторският блок ще номинира кандидатура за образователен министър и коя да бъде тя, се нарича Изпълнителен съвет, който ще се събере днес следобед“, обясни той. Москов заяви, че не може да коментира чие име е обсъждано в неофициален консултативен формат вътре в рамките на блока и отрече твърденията, че премиерът Борисов е предложил, вицепремиера Меглена Кунева и за министър на образованието. „Леко ми омръзва да слушам кой какво е разбрал”, каза Москов и допълни, че докато се вземе официалното решение „кой какво бил казал и кое как се чуло, няма значение”.

Пак в петък в кулоарите на парламента депутати подхвърлиха пред журналисти, че началникът на политическия кабинет на министъра на образованието Тодор Танев е разследвана от ДАНС. Мюйессер Солак била заподозряна във връзки с турските служби. Затова и преди няколко седмици и е бил отнет достъпът до класифицирана информация. Солак е от партията на Корман Исмаилов НПСД. Тя дори беше водач на кандидат-депутатската листа на Реформаторския блок в Разград на парламентарните избори през 2014 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст