“Солвей” спира добива на флуорид край Чипровци

флуорид

"Солвей" спира добива на калциев флуорид в мината край Чипровци. Причината са намалялото търсене на суровината на световните пазари, ниските й цени и изчерпването на залежите от качествена руда. Това съобщи фирма от "България флуорид" ЕООД, от групата на известната белгийска компания. Дъщерното дружество се занимава с добив и преработка на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, флуоритова суровина, и с производство на флуоритов концентрат в Чипровци.

До края на март тази година 107 от всичките 116 наети работници в мината и във флотационната фабрика ще получат уведомления за прекратяване на трудовите им договори. Останалите служители ще бъдат ангажирани с дейности по поддръжката на мината и с подготовката за окончателното й затваряне. Компанията – собственик на "България флуорид", е заявила, че ще се ангажира и с рекултивация на мината. Доставчиците и всички подизпълнители ще получат уведомление за прекратяване на договорите си, съобщават от дружеството.

В началото на 2011 г. Solvay придоби концесионните права за проучване на две находища и добив на калциев флуорит (флуорошпат) в Чипровци, област Монтана. Преди това тя бе собственост на италианската N&N Groupе, която изгради флотационна фабрика и възстанови хвостохранилището на мината.

Флуорошпатът е основна суровина за флуороводородна киселина, използва се за производството на флуорни химикали и полимери. Киселината намира приложение в производството на керамични изделия, фармацевтични продукти и бои, оптика, паста за зъби, електрически компоненти и други. От нея се правят инертни газове, заместители на фреоните в хладилните и климатичните инсталации през последните години. Флуоритът се влага и в пластмаси, за да повиши здравината им, използва се за направа на прибори за нощно виждане и лещи за обективи на фотоапарати. Киселината е ключовата съставка при преработката на алуминий и уран, както и при металургичната обработка на боксит.

С тази стратегическа инвестиция тогава Solvay увеличи възможностите си за снабдяване със суровини за своите дейности в областта на химическите продукти и флуорните полимери и тяхното бъдещо развитие. Компанията придоби един нов източник на суровини, който й послужи за база за растежа на пазара на флуорни продукти, където тенденцията е за нарастващо търсене, най-вече в Азия. Тази покупка добави и допълнителен капацитет към вече притежавания от белгийската компания в мината Окорусо (Намибия).

"България флуорит" ЕООД бе "Инвеститор на годината" в сферата на химията за 2013 година. Група Solvay присъства в България от 1997 г. и има над 730 служители в шест заводa/административни обекта. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст